Effektiv slamhantering vid Grønvika reningsverket | AxFlow AB
Grønsvika reningsverk i Norge valde efter noggrant övervägande SK-pumpen som ersättning för tidigare använda transportband.
Tack vare installationen av SK pumpen (pneumatiska torrslampump) pumpar Grønvika reningsverk idag slam med 24% fasta ämnen på ett mycket energieffektivt sätt.
Samtidigt förbättrades arbetsförhållandena i fabriken, eftersom anläggningen är ett slutet system som värnar om hälso- och miljö aspekter och där säkerheten kräver minimalt underhåll jämfört med konventionella lösningar. Mandal kommun installerade under 2012 på Grønvika reningsverk en SK 400 pump som levereras av AxFlow. I dag, efter många månaders drift, är personalen vid reningsverket mycket nöjda med installationen.
- Vi skulle göra exakt samma val av lösning idag om vi skulle göra om beslutet, säger Hans Jørgen Stusvik, verksamhetschef vid Grønvika Reningsverk.
Ersatt transportband
Innan SK pumpen installerades, användes ett transportband av stål för transport av slam med hög torrhalt. Först fick anläggningen problem på vintern då bandet frös fast. Detta blev initialt löst genom isolering av transportbandet och montering av värmekablar.
Dessutom fanns det problem med elbrytaren som slog av transportbandet när slammet var hårt och segt. För att förhindra detta, måste personalen ständigt gräva lera och slam ur transportbandet för hand. Slammet slog även hål i transportbandet och gav slitna remskivor. Transportbandet krävde också omfattande underhåll i form av smörjning genom smörjnippeln som var svåråtkomligt placerad.
Ohållbar situation
Grønvika reningsverk insåg att de befann sig i en ohållbar situation och efter en diskussion med AxFlow var lösning att installera en SK pump. Denna pump är särskilt utformat för transport av slam och annat material med hög TS-halt, oavsett den initiala viskositeten. Tack vare den nya pumptekniken minskade kostnader för drift och underhåll, vilket också är Grønvika reningsverks erfarenhet och slutsats. En annan stor fördel med pumpinstallation är att det är ett slutet system, vilket innebär att personalen inte kommer i direktkontakt med slammet vid underhåll. Arbetsförhållandena vid reningsverket har därmed förbättrats dramatiskt.
Processbeskrivning
Polymerer tillsätts till det avvattnade slammet som skickas till en centrifug för torkning. Slammet portioneras ned i kammaren hos slampumpen där en inloppsventil stänger av flödet.
En pneumatisk ventil öppnas därefter för tillförsel av komprimerad luft från tryckkärlet med ett arbetstryck av 1,9 bar. Det torkade slammet komprimeras på grund av diameterreduktion i pumpen och blåses därefter ut via matningsröret till lagringssilon.
Mängden komprimerad luft styrs av en trycksensor som är monterad på matningsröret. När trycket når noll bar, indikerar detta att slammet har nått silon. Då öppnas inloppsventilen och en ny portion slam tillförs. Överskottsluft ventileras ut på toppen av silon.
Installerad pump: 1 st SK-400
Medie: Centrifugerat slam
Qmax: 3,3 t/h
TS: Ca 40 %
Lyfthöjd: 23 meter
Transportlängd: 6 meter
Total rörlängd: 29 meter
Luftkapacitet: 1,78m3/min vid 13 bar
Motorstorlek:15 kW
Läs mer om SK Pumpen, klicka här
Ring oss direkt på 08-602 22 00