Här är expertens tips inför lönesamtalet
”Inflation är löntagarnas värsta fiende” det sa finansministern Elisabeth Svantesson i samband med en presskonferens i början av mars. Men att nämna inflationen som ett skäl för att förhandla upp sin lön är inte att rekommendera menar Camilla Frankelius, förhandlingschef på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
– Ett lönesamtal är inte till för att prata om att man har fått högre räntor eller så vidare. På ett lönesamtal ska man prata om vad man har uppnått för resultat och relatera vidare till det man faktiskt får lön för.
Hon framhåller fyra saker som är viktiga saker att tänka på inför ett lönesamtal.
1. Förbered dig väl inför lönesamtalet
– Punkta ner och berätta vad det är du har åstadkommit och gjort. Många gånger kanske man har haft ett utvecklingssamtal eller medarbetarsamtal där man satt upp mål som man kan titta tillbaka på. Och ta reda på hur löneläget ser ut och kriterierna som din arbetsgivare kommer lägga extra mycket fokus på under årets lönerevision.
2. Jämför dig inte med andra
– Det är viktigt att lönesamtalet handlar om dig själv och din prestation. Jämför dig inte med andra individer i allt för stor utsträckning.
3. Våga prata lön
– Det är viktigt att prata om pengar på lönesamtalet. Man ska alltid tänka att man ska ha lite prutmån, men hur stor den ska vara råder jag att man pratar med sin fackliga organisation om för att få tips och råd. Våga ta i lite grann men var också realistisk.
4. Ta din tid.
– Var inte rädd för att be om att få betänketid om du behöver tänka igenom saker innan du ger din chef ett besked.
Men om man vill få upp lönen mycket är egentligen det bästa sättet att faktiskt byta jobb, menar Camilla Frankelius.
– Att byta jobb är ofta det absolut bästa sättet att höja sin lön på. Då ska man se till att faktiskt få en större ökning än man kanske kan förmå att få vid en lönerevision.