23948sdkhjf

Nya interimsdata från Alzinova: "Har genererat ett tydligt immunsvar"

Forskningsbolaget Alzinova rapporterar positiva interimsdata från sin pågående fas Ib-studie med vaccinkandidaten ALZ-101 mot Alzheimers sjukdom.

Bolaget har i sin andra interimsanalys av studien kunnat utläsa resultat som omfattar samtliga 26 patienter i studien, även om alla patienter vid interimsanalysen inte hade slutfört behandlingen. Vid den första interimsanalysen som presenterades i december 2022 bestod utläsningen av blindad data från 13 patienter som erhållit tre doser av ALZ-101.

– I placebo finns det inga av de här specifika antikropparna och det är som förväntat, säger Alzinovas vd Kristina Torfgård till Nyhetsbyrån Direkt.

– För de som har fått det aktiva läkemedlet ser vi att de har genererat ett tydligt immunsvar.

Studien omfattar totalt 26 patienter varav 6 har fått placebo medan 10 har fått en lägre dos av ALZ-101 och 10  har fått en högre dos av ALZ-101.

Ser man en dosrespons mellan de här patienterna som har fått en låg respektive hög dos av ALZ-101?

– Det har vi faktiskt inte tittat på utan det vi har sett är att man får en ökad immunrespons för varje dos man ger, säger Kristina Torfgård.

Enligt henne kommer frågan om huruvida det existerar en dosrespons att kunna besvaras i samband med presentationen av de övergripande resultaten för fas 1b-studien som väntas under det andra halvåret 2023.

I onsdags presenterade amerikanska Eli Lilly resultat från en fas III-studie med sin läkemedelskandidat donanemab, där Alzheimers-patienternas kognitiva och funktionella nedsättning bromsades med i snitt 35 procent jämfört med placebo.

Vad är ditt intryck av det här resultat?

– Jag tycker det är väldigt positivt att det finns ytterligare en antikropp som kan visa på att amyloidbeta-konceptet (placket i hjärnan, reds anm.) och att det spåret håller och jag tycker det är bra data som jag tror kommer att hjälpa både oss och hela Alzheimersfältet att få ytterligare fokus, säger Kristina Torfgård.

Alzinovas vd tror, på sikt, att vi kommer att kunna få se kombinationsbehandlingar inom Alzheimers sjukdom.

– Där tror jag att vaccin kan vara väldigt bra att kombinera tillsammans med andra antikroppar om det inte är så att man enbart vill använda det som ett vaccin eftersom det finns en hel del fördelar med det, säger Kristina Torfgård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063