Sobis vd om miljardförvärvet: Ger både tillväxt och marginal
Läkemedlet Vonjo, vid behandling av den sällsynta blodsjukdomen myelofibros, uppges vara ett bra komplement till Sobis läkemedel Doptelet.
– Det är en tillväxthistoria för oss. Vi kommer att få tillgång till ett mycket intressant team av superspecialister till vår organisation, säger Sobis vd Guido Oelkers till Nyhetsbyrån Direkt.
Enligt Guido Oelkers kommer förvärvet av CTI Biopharma att kunna addera värde både vad avser marginal och tillväxt redan från 2024.
– Om du lägger på det här (CTI Biopharma, reds anm) ovanpå Sobi kommer det att göra Sobi till ett ännu mer snabbfotat och dynamiskt växande bolag på medellång och möjligen även på lång sikt, säger Guido Oelkers.
Förvärvet av CTI Biopharma uppges även komma med kostnadssynergier, men dessa har Sobi valt att inte specificera.
– Det finns en väsentlig överlappning, vilket vi inte har pratat om av uppenbara skäl. Som vi ser på affären kan den stå på sina egna ben enbart med tanke på accelererad tillväxt, säger Guido Oelkers.
Läkemedlet Vonjo har ett villkorat godkännande i USA sedan februari 2022. Sobi planerar även att ta läkemedlet till andra marknader.
– Det finns en pågående fas III-studie. Den verkar utgöra en viktig faktor för EU. Sedan finns det möjligheter att, utifrån det amerikanska godkännandet, ta produkten omedelbart till regioner såsom Mellanöstern och Australien. Vi kommer såklart också utvärdera möjligheterna med rätt ytterligare arbete att ta produkten till Asien, såsom Japan, Korea och även Kina, säger Guido Oelkers.
Sobi valde att enbart säkra upp den planerade företrädesemissionen, som ska finansiera upp till hälften av värdet på lite drygt 17 miljarder kronor av CTI Biopharma, med dess huvudägare Investor.
– När du befinner sig i en konkurrensutsatt förvärvsprocess då saker avgörs på några timmar ger det dig inte utrymme att täcka upp alla fronter. Affären hade kunnat gå åt ett annat håll om vi skulle ha haft kontakt med alla relevanta aktieägare, säger Guido Oelkers.