Principerna som är vägledande vid djurförsök

Innan ett läkemedel kommer ut på marknaden krävs rigorösa studier för att visa hur väl det fungerar samt för att minimera risken för skador och biverkningar.
– Vi lever i en tid där det finns mycket hopp om att kunna minska och ersätta djurförsök. Men fortfarande är det väldigt viktigt att man utför dem på grund av de regulatoriska krav som ställs, säger Ian Cotgreave, avdelningschef för kemisk och farmaceutisk toxikologi på Rise (Research Institutes in Sweden).
Det handlar bland annat om läkemedelsregleringar där tester i djurmodeller är ett krav innan tester på människor kan utföras. Rise är ett statligt forskningsinstitut som bland annat hjälper företag att utföra sådana typer av djurstudier, så kallade regulatoriska GLP-studier (Good Laboratory Practice). På avdelningen i Södertälje i Astra Zenecas gamla lokaler huserar avdelningen för kemisk och farmaceutisk toxikologi. Där finns i omgångar bland annat råttor, möss, hamstrar och marsvin. Här arbetar man utefter principen 3R.
3R står för Replace, Reduce och Refine; alltså ersätta, minska och förfina. Begreppet har en relativt lång historia och etablerades redan på 1950-talet av två brittiska forskare. Sedan dess har principen fått en allt större betydelse för hur man arbetar med djurförsök. År 2013 införlivades den i svensk lagstiftning genom ett EU-direktiv. Och idag finns det ett särskilt kompetenscentrum i Sverige tillägnat frågan.
– Vi ska samla och sprida den kunskap som finns inom alla 3R. Vi kan exempelvis fylla en funktion genom att lyfta nya tekniker som kan minska antalet djurförsök. Det kan handla om helt djurfria metoder, men också arbetssätt och metoder som gör det bättre för försöksdjuren och minskar deras lidande, säger Lisa Andersson, kommunikatör på Sveriges 3R-center.

Hon och Emma Svensk, verksamhetsledare, berättar att det redan för 70 år sedan pågick diskussioner om att minska antalet djurförsök. Då myntades begreppet 3R, och idag måste alla som kommer i kontakt med djurförsök jobba efter de här principerna.
– Det står tydligt i lagstiftningen att man inte får använda djurförsök om det finns ett annat tillvägagångssätt, säger Emma Svensk.
I Rise anläggning i Södertälje ryms både mötesrum och rum för djur samt labb med högteknologisk utrustning. Med hjälp av analysutrustningen kan personalen verka för ett av de tre R:en, Reduce.
– Vi har utvecklat en provtagningsmetodik där vi använder oss av så kallad mikrosampling och tar ytterst små mängder blod från djuren. Med den skickligheten kan vi ta en serie av blodprover från samma djur. Då minskar vi inte bara antalet djur i försöken utan även variabiliteten i resultaten, säger Matilda Bäckberg, enhetschef och föreståndare för Rise djurverksamhet.
Personalen som arbetar direkt med djuren är varsamma för att inte orsaka onödig stress. Det är bland annat i regel samma person som leder studien från start till mål och sköter om djuren mellan försöken. Matilda Bäckberg menar att det är viktigt för att kunna göra en riktig bedömning av kliniska observationer.
– Har man hanterat djuren på fel sätt kan några kanske bli jättestressade och andra inte. Då får du helt skilda resultat och man kan tvingas göra om försöket. Det är rena rama slöseriet. På det här sättet försöker vi också få bra kvalitet på våra studier, säger hon.

Matilda Bäckberg berättar och visar runt i lokalerna där råttorna bor. Personalen öppnar buren och lyfter försiktigt ut en av råttorna.
– Vi hanterar djuren varsamt, inga lyft i svansar, inga hårda tag. Vi tar hit dem två veckor innan studiestart för att kunna få med en träningsperiod, för att de ska bli bekanta med personalen och de moment som ingår i studien. Det har sen länge varit en självklar rutin på Rise för att minimera stress.
En utveckling som Rise drivit på är användandet av minigris i stället för hund i toxikologiska studier i större djur. För att kunna tillhandahålla och utföra studier på minigris i Sverige har ett samarbete startats med Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.
Men hur ser då utvecklingen ut framöver? Kommer vi i en nära framtid att klara oss helt utan försök på djur? Nej, det tror inte Matilda Bäckberg.
– Det kommer nog dröja innan man helt kan utesluta djurförsök. Den tekniska utvecklingen liksom studieprocessen går visserligen framåt. Men alternativen som finns idag är inte tillräckligt heltäckande för oss toxikologer som utför säkerhetsbedömningar och ger dosrekommendationer inför de första testerna i människa.
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.