Lundabolag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Beslutet innebär att företaget bland annat får skattelättnader av kostnaden för kliniska studier samt marknadsexklusivitet i sju års tid efter godkännandet.
Särläkemedelsstatus ges ut av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDAs, Office of Orphan Products Development. Och ges till läkemedel som utvecklas för att behandla, diagnosticera eller förebygga ovanliga sjukdomar.
– FDA:s beviljande av särläkemedelsstatus är ännu en central milstolpe i den kliniska utvecklingen av CAN10 och understryker det stora behovet av behandlingsalternativ för patienter med systemisk skleros, samt CAN10:s potential. Vi fokuserar nu på att driva projektet framåt och ser fram emot att presentera de första resultaten från den pågående fas I-säkerhetsstudien för CAN10 under 2024, säger Göran Forsberg, vd på Cantargia, i ett pressmeddelande.
Systemisk skleros är en autoimmunsjukdom där ens egna immunsystem går på kroppens vävnader och organ.
Cantargia, som är baserade i Lund, utvecklar läkemedel baserat på proteinet IL1RAP som är involverat i flera cancerformer och inflammatoriska sjukdomar. Företagets läkemedel CAN10 för behandling av systemisk fibros är tänk att binda IL1RAP och blockera ett par signalmolekyler som spelar en roll vid autoimmuna sjukdomar. För tillfället pågår en klinisk fas I-studie av läkemedlet.