23948sdkhjf

”En stor energiinjektion i hela cancervaccinfältet”

På senare år har utvecklingen av vaccin mot cancer gått allt snabbare. Norska Ultimovacs är en av de företag som försöker ta fram en ny typ av behandlingslinje för cancerpatienter. Nyligen presenterade företaget positiva data från en fas II-studie.

– Vi är väldigt glada över resultaten. Det händer mycket inom det här fältet just nu, säger Sara Mangsbo, Chief Innovation Officer vid Ultimovacs och forskare vid Uppsala universitet, till Life Science Sweden.

Vaccinet, UV1, som Ultimovacs utvecklar är ett peptid-baserat vaccin som riktar in sig på enzymet telomeras som uttrycks i stor utsträckning vid flera typer av cancer. Enzymet är kopplat till en okontrollerad tillväxt av cancercellerna. Med hjälp av vaccinet är tanken att lära upp T-celler att känna igen enzymet och sätta i gång en immunreaktion.

– Målet är att hjälpa kroppen på traven genom att säga att det här är någonting som kroppen ska reagera på och försöka ta bort, säger Sara Mangsbo och fortsätter:

– Tidigare med cancervacciner så har vi oftast gjort det utan kontrollpunktshämmarna. Skillnaden idag är att vi gör det med dem. På så sätt kan vi lägga till en extra möjlighet att bibehålla de upptränade T-cellernas aktivitet så att de kan jobba längre.

I Ultimovacs fas II-studie som presenterades i förra veckan testades vaccinet i patienter med den ovanliga men aggressiva cancerformen mesoteliom, vilket Life Science Sweden tidigare rapporterat om. Resultaten visade på en minskad risk för död med 27 procent hos de patienter som fick cancervaccinet plus två kontrollpunktshämmare. Studien är ännu inte publicerad men resultaten presenterades i förra veckan på cancerkongressen Esmo Madrid.

– Vi vill så klart följa detta ytterligare då detta är tidiga data, säger Sara Mangsbo.

Men studien är bara en av en rad kliniska studier som företaget genomför med UV1.

– Vi har fem fas II-studier just nu, bland annat har vi precis rekryterat klart en studie i malignt melanom där vi fortfarande väntar på data. I den testas också vaccinet i kombination med kontrollpunktshämmare.

Till skillnad från de flesta vaccin som ska tas i ett förebyggande syfte är cancervacciner framför allt avsedda att användas som en typ av behandlingsform. Utvecklingen har gått framåt de senaste åren och de stora framstegen av bland annat mRNA-vacciner har ingett hopp. Biontech som utvecklade det första godkända vaccinet mot covid-19 i EU grundades bland annat med målsättningen att utveckla vaccin mot cancer. Moderna och Merck & Co publicerade även positiva resultat tidigare i år från en studie med deras cancervaccinkandidat baserad på mRNA-teknologin.

Sara Mangsbo tycker att en spännande del av utvecklingen är kombinationen av vacciner med just kontrollpunktshämmare.

– Det som har hänt på senare tid är att vi börjar få resultaten på den här tesen om att vacciner och kontrollpunktshämmare är så bra tillsammans. Det har gett en stor energiinjektion i hela cancervaccinfältet.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125