Studie: Män har mindre smärta om en kvinna frågar
Det är Anna Sellgren Engskov, specialistläkare och doktorand i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet, som nu disputerar med sin avhandling “Perception of nociceptive pain – perspectives on induction, evaluation and gender”. Här hävdar hon att män som utsätts för smärta säger sig uppleva den mindre stark om han utfrågas av en kvinna.
Anna Sellgren Engskov har bland annat undersökt smärta via så kallade A-deltafibrer respektive C-fibrer. I en första undersökning kring hur fibrerna aktiveras stimulerades deltagarna med en laserpuls i hålfoten. Det visades krävas kraftigare stimulering för att uppnå samma nivå på smärttröskeln om utföraren var en kvinna jämfört med en man, vilket ledde till en uppföljande studie.
Deltagarna skulle där släppa greppet om en dosa när de kände smärta, vilket genomfördes med såväl en kvinnlig som en manlig undersökare – likadant klädda och med samma manus. Även här krävdes kraftigare smärtstimulering när undersökaren var kvinna.
I ytterligare en studie tillfrågades 245 nyopererade patienter om sina smärtupplevelser strax efter operation.
– Vi kunde delvis bekräfta våra tidigare resultat även här. Män, men inte kvinnor, hade mindre ont när de frågades ut av en kvinna. Skillnaderna var inte så stora, och har nog ingen betydelse på gruppnivå. Men för den enskilda patienten kan det spela roll, speciellt med tanke på att skillnaderna i smärta var som störst när det gjorde så pass ont att patienterna började be om smärtlindring, säger Anna Sellgren Engskov i ett pressmeddelande.
Vad sambandet som studierna säger sig ha kommit fram till beror på är oklart. Men Jonas Åkeson, överläkare i anestesiologi och intensivvård vid Skånes universitetssjukhus, uppger att det skulle kunna leda till bättre omvårdnad om man hade med sig ett genusperspektiv när smärta utvärderas.