23948sdkhjf

Julefrid ger läsetid – 10 artikeltips från redaktionen

När julstöket är avklarat, magen fått sitt och släkten avlägsnat sig lägger sig den stora friden – och kanske vaknar läslusten?

Här tipsar vi om några av höstens artiklar i Life Science Sweden och systertidningen Medtech Magazine som kan vara trevlig lektyr mellan klappar, nyårskalas och julgransplundring.

GENOMBROTT INOM ALZHEIMERS Det låter som en forskares dröm: att bli först i världen med ett läkemedel som har verklig effekt mot en av våra stora folksjukdomar. Lars Lannfelt och hans företag Bioarctic har uppnått just det, och ligger därmed bakom en verklig bedrift i svensk medicinhistoria.

Bioarctics grundare Lars Lannfelt prisas: ”Vill skapa något för framtiden” (lifesciencesweden.se)

STUDIENAMN MED ATTITYD Ironman, T-rex, Star-trec. Popcorn, Proper, Scout. Nej, det handlar varken om fantasyfilmer eller hundnamn. Utan om benämningar på pågående cancerstudier i Sverige. Men hur viktigt är namnet för studiers framgång och möjlighet att locka deltagare?

Studienamn med attityd – viktigare än man kan tro (lifesciencesweden.se)

TECHJÄTTARNAS NYA INTRESSE Under många år har techbolag intresserat sig för hälso- och sjukvården och det intresset ser ut att öka. Medtech Magazine ser närmare på hur högteknologiska bolag tar en alltmer aktiv roll inom life science.

Techbolag tar mark inom life science (medtechmagazine.se)

DEN MAGISKA EGENSKAPEN ”Hur ska man kunna hänga med?”. Det är en fråga många ställer sig när den tekniska utvecklingen nu rusar fram. Men, enligt life science-karriärcoachen Tina Persson ska du fokusera på något helt annat.

Karriärcoachen: Så får du arbetsmarknadens mest eftertraktade egenskap (lifesciencesweden.se)

HOPP OM CANCERVACCIN På senare år har utvecklingen av vaccin mot cancer gått allt snabbare. Norska Ultimovacs är ett av de företag som försöker ta fram en ny typ av behandlingslinje för cancerpatienter. Nyligen presenterade företaget positiva data från en fas II-studie.

”En stor energiinjektion i hela cancervaccinfältet” (lifesciencesweden.se)

SOMMARJOBB BLEV VD-POST Det började med sommarjobb som operatör på Astras kemifabrik i Snäckviken. Över tre decennier och otaliga olika uppdrag senare är Södertäljesonen Per Alfredsson vd för hela Astra Zeneca Sverige. ”Det var en väldigt speciell känsla att bli chef över hela verksamheten”, säger han i en intervju.

Astra Zenecas Sverige-vd: ”Vi tror superstarkt på vår portfölj” (lifesciencesweden.se)

ETT ONDSKEFULLT GENI Läkaren Richard Owen skrev mängder av banbrytande verk och myntade begreppet dinosaurie. Ändå är det sällan den begåvade Owen beskrivs som annat än falsk, ohederlig och skrupelfri – en forskningsvärldens egen skitstövel. Och det inte utan orsak.

Läkaren som ”uppfann” dinosaurierna: Sir Richard Owen – ett osympatiskt geni (medtechmagazine.se)

FORSKNING BLIR KONST Kan små encelliga mikroorganismer vara vackra? Det tycker i alla fall forskaren Ina Schuppe Koistinen som genom att avbilda mikrober försöker ge en inblick i vad som gömmer sig för blotta ögat.

Forskaren som gör konst av mikrobiomet (lifesciencesweden.se)

CHATBOT MED EGNA FAKTA Enligt en ny amerikansk studie kan Chat GPT vara farlig att vända sig till med medicinska frågor. Men att den hajpade chattboten hittar på egna fakta förvånar inte läkaren och AI-profilen Max Gordon. ”Om den har rätt information kommer den att svara det, om den inte vet kommer den att killgissa”, säger han.

Chat GPT gav fel svar och hittade på referenser: ”Killgissar” (lifesciencesweden.se)

LAGOM MED LITIUM Ett möte på Ålands hav för fyra år sedan resulterade i utvecklingen av ett självtest för litiumnivåer i blodet. Förhoppningen är att testet i framtiden ska vara användbart för individer med bipolär sjukdom.

Från Ålands hav till ett självtest för litium (medtechmagazine.se)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094