23948sdkhjf

Verkningslös covidbehandling kan ha dödat 17 000

Ogrundade förhoppningar på substanserna klorokin och hydroxiklorokin som behandling mot covid-19 kan ha lett till att närmare 17 000 personer miste livet, enligt en ny studie.

I början av pandemin fick klorokin och hydroxiklorokin, läkemedel som normalt används mot bland annat malaria och ledgångsreumatism, stor uppmärksamhet som potentiellt effektiv behandling mot covid-19.

En av dem som gav näring åt intresset var USA:s dåvarande president Donald Trump, som våren 2020 upprepade gånger förespråkade substansen både som förebyggande och som behandling av covid-19 – trots att inga kliniska belägg fanns och trots avrådan från hans egna myndigheter, bland annat FDA.

Studier visade snart att behandlingen inte hade någon effekt mot covid-19. Däremot kan substansen ge allvarliga biverkningar, bland annat i form av rubbningar av hjärtrytmen.

En metaanalys kom senare fram till att intag av klorokin kunde kopplas till en 11-procentigt förhöjd dödlighet hos sjukhusinlagda covidpatienter.

Nu har franska och kanadensiska forskare i en ny metastudie beräknat att cirka 16 990 covid-19-patienter i USA, Frankrike, Belgien, Italien, Spanien och Turkiet dog som följd av att de tog substansen.

Studien är publicerad i Biomedicine & Pharmacotherapy, och refereras av Sverige Radios Ekoredaktion.

Även i Sverige ökade intresset för klorokin när pandemin bröt ut och i mars 2020 fördubblades förskrivningen, vilket ledde till att patienter som använde preparatet mot reumatiska sjukdomar hade svårt att få tag i det, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Genom att införa en tidsbegränsad föreskrift som begränsade utlämnandet av recept lyckades dock myndigheten få ned förskrivningen till tidigare nivåer redan i maj 2020.

– Ibland behöver myndigheter agera med kort varsel och då använde vi möjligheten att med en tillfällig föreskrift begränsa utlämnandet av klorokin och hydroxiklorokin till de vars recept var skrivna av relevanta specialistgrupper, säger Karl Mikael Kälkner, läkare och vetenskaplig ledare på Läkemedelsverket, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078