23948sdkhjf

Dryg fördubbling av restanmälda läkemedel

Antalet restanmälda läkemedel mer än fördubblades i fjol jämfört med föregående år, visar en sammanställning från Läkemedelsverket.

Totalt under 2023 restanmäldes 3 260 läkemedelsförpackningar, vilket kan jämföras med 1 615 föregående år, och 1 047 året dessförinnan.

Ökningen bedöms främst bero på den oroliga situationen i omvärlden och höga energipriser i kombination med hög inflation, svag krona och stigande räntor som har satt press på läkemedelsförsörjningen.

De läkemedelsgrupper som haft flest restanmälningar är läkemedel för nervsystemet, läkemedel för matsmältningsorgan/ämnesomsättning och läkemedel mot infektioner.

– Med tanke på den fortsatta oron i omvärlden tyder inte mycket på att antalet restanmälningar kommer att minska under 2024, säger Maria Wanrud, gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Restanmälningarna skapar oro och extraarbete för patienter, vårdpersonal och apotek, men oftast har det funnits alternativa läkemedel tillgängliga, eller så har tiden för restanmälan varit kort, enligt myndigheten.

– I de allra flesta fall finns det tydliga alternativ till de restanmälda produkterna, säger Maria Wanrud.

En kraftig ökning av restanmälningarna noterades i juni. Det sammanföll i tid med den nya lag som trädde i kraft vid halvårsskiftet och som ger möjlighet att ta ut sanktionsavgifter från företag som restanmäler för sent. En del av anmälningar som kom i slutet av juni avslutades kort därefter, vilket tyder på att det förekom anmälningar där restsituation sedan inte uppstod.

Enligt Läkemedelsverket är det tydligt att företagens framförhållning förbättrats, och det sannolikt kan kopplas till den nya lagstiftningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08