23948sdkhjf

Utvecklar behandling till ”fjärilsbarn” – tog in 100 miljoner

Skör som en fjärilsvinge, så brukar man beskriva sjukdomsbilden för de som lever med Epidermolysis Bullosa. Lundabolaget Xinnate tog nyligen in 100 miljoner kronor i en nyemission för att finansiera utvecklingen av en behandling de hoppas ska ge drabbade en förbättrad livskvalitet.

Varför läker vissa sår och andra inte? Det var frågan som professorn och dermatologen Artur Schmidtchen ställde sig och som ledde till upptäckten av en peptid, TCP-25, som evolutionärt visat sig spela en viktig roll i läkningsprocesser.

Peptiden ligger nu till grund för en behandling som Lundabolaget Xinnate utvecklar mot allvarliga inflammatoriska tillstånd i huden och svårläkta sår. Behandlingen består av en gel som patienter ska kunna ta i hemmet.

I ett första steg i utvecklingen har bolaget riktat in sig på den sällsynta och genetiska sjukdomen Epidermolysis Bullosa och i första hand Dystrofisk Epidermolysis Bullosa. 

– Väldigt många av dessa patienter är barn och de kallas oftast för fjärilsbarn då deras hud är så skör, säger Helene Hartman, vd för Xinnate, till Life Science Sweden.

Epidermolysis Bullosa, förkortat EB, är ett samlingsnamn för sällsynta ärftliga sjukdomar som ger blåsbildningar i huden. Gemensamt för sjukdomarna är avsaknaden av vissa proteiner, som exempelvis kollagen, i huden.

– Det betyder egentligen att de inte har något ”klister” som håller ihop de olika hudlagren. Det finns olika genetiska defekter som skapar det här symptomet.

Vid minsta lilla beröring eller tryck uppstår blåsor och sår som ofta blir inflammerade och infekterade och är svåra att läka. Sjukdomen kallas ibland också för ”den värsta sjukdomen du aldrig hört talas om” och kan i svåra fall vara livshotande.

Xinnate genomför just nu en fas I-studie med sin gelbaserade behandling och tog förra året in 100 miljoner kronor i en nyemisson för att finansiera en fas II-studie med patienter med EB runt om i Europa. Parallellt med utvecklingen av bolagets behandling mot EB har man även fått 1,7 miljoner amerikanska dollar av US Department of Defense för att vidareutveckla behandlingen mot trycksår.

Idag finns få behandlingar mot EB att tillgå men förra året godkändes genterapin Vyjuvek från företaget Krystal Biotech för behandling av dystrofisk EB, vilket Life Science Sweden tidigare rapporterat.

– Behandlingen är väldigt dyr och kommer inte komma ut till alla patienter så det finns ett stort medicinskt behov.

Xinnate har utöver att ta in kapital också ansökt om patent för sin behandling.

– Vi har en bra vetenskaplig grund att stå på och väldigt lovande resultat i de studierna vi har bedrivit hittills, säger Helene Hartman.

Hon menar att deras behandling, om den når ända vägen till marknaden, kan göra väldigt stor skillnad för patientgruppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08