23948sdkhjf

Ny mpox-variant sprids från Kongo – ökad efterfrågan på vaccin

En dödligare variant av mpox sprids från Demokratiska Republiken Kongo och utgör en risk för barn. Viruset orsakar feber, huvudvärk, muskelvärk, smärtsamma bölder på huden, och sprids genom nära kontakt men är sällan dödlig, enligt NBC News.

Den amerikanska nationella folkhälsomyndigheten CDC planerar att varna amerikanska läkare om potentiella fall, och WHO överväger att utlysa ett globalt folkhälsonödläge.

Den aktuella stammen, clade 1b, är mer virulent och har en dödlighet på nästan 4 procent. De flesta rapporterade fall är barn under 15 år. I Kongo står barn för 62 procent av dödsfallen i mpox.

Trots att det finns gott om vaccin i USA har färre än en fjärdedel av de mest utsatta fått båda doserna. Det råder dock brist på vaccin i Afrika, vilket skapar större oro för befolkningen där. Nu försöker Demokratiska Republiken Kongo säkra leveranser av vaccinet, tillverkat av bland annat danska Bavarian Nordic.

Bavarian handlas på tisdagen upp över 4 procent på Köpenhamnsbörsen.

Fakta mpox

Mpox (tidigare apkoppor) uppträder som smärtsamma blåsor i huden eller slemhinnorna och leder ofta till behov av smärtstillande behandling. Inkubationstiden är vanligtvis 6–13 dagar, men den kan sträcka sig till 21 dagar efter kontakt med en infekterad person. Hos de flesta läker infektionen ut inom 2–4 veckor.

Blåsorna lokaliseras ofta på de delar av huden eller slemhinnorna som blivit exponerade för viruset. Vid sexuell smitta uppträder blåsorna kring könsorganen, men vid annan kontaktsmitta kan blåsorna uppträda var som helst på kroppen.

Svullna lymfkörtlar, feber, huvudvärk och trötthet kan också förekomma. En allvarligare sjukdomsbild utvecklas ibland, särskilt hos de med immunbrist men även barn och gravida kan drabbas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078