23948sdkhjf

Mpox till Sverige – första fallet av dödligare varianten bekräftad

Fallet i Region Stockholm är det första som diagnosticerats utanför den afrikanska kontinenten.

I går utfärdade Världshälsoorganisationen WHO, globalt nödläge på grund spridningen av mpox, tidigare kallat apkoppor. I dag har det första fallet av den nya varianten av mpox konstaterats i Sverige. Det meddelade socialminister Jakob Forssmed på en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Enligt Folkhälsomyndighetens tillförordnade generaldirektör Olivia Wigzell har personen den nya varianten klad 1, som bedöms vara både mer smittsam och mer dödlig än föregångaren klad IIb. 

Det är även det första fallet av klad 1 som diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.

Den drabbade ska ha sökt vård i Stockholmsområdet efter att ha vistats i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av varianten klad 1.

– Personen har fått både vård och förhållningsregler enligt gällande rekommendationer, sa Olivia Wigzell.

Det är andra gången på knappt två år som WHO tryckt på larmknappen om mpox. 

Ett större utbrott har skett i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo, där det hittills i år noterats omkring 2 600 laboratoriebekräftade fall av mpox klad I och cirka 500 dödsfall. Smittan har även spridit sig till grannländerna Rwanda, Burundi, Uganda och Kenya – länder där sjukdomen inte tidigare rapporterats.

Fakta om mpox

Mpox smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person, utgör en särskilt hög risk.

Symtomen uppträder som smärtsamma blåsor i huden eller slemhinnorna och leder ofta till behov av smärtstillande behandling. Inkubationstiden är vanligtvis 6–13 dagar, men den kan sträcka sig till 21 dagar efter kontakt med en infekterad person. Hos de flesta läker infektionen ut inom 2–4 veckor.

Blåsorna lokaliseras ofta på de delar av huden eller slemhinnorna som blivit exponerade för viruset. Vid sexuell smitta uppträder blåsorna kring könsorganen, men vid annan kontaktsmitta kan blåsorna uppträda var som helst på kroppen.

Svullna lymfkörtlar, feber, huvudvärk och trötthet kan också förekomma. En allvarligare sjukdomsbild utvecklas ibland, särskilt hos de med immunbrist men även barn och gravida kan drabbas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047