23948sdkhjf

Studie bekräftar god effekt av ebolavaccin

En ny studie ger ökat hopp om att kunna tygla den dödliga sjukdomen ebola. Data visar att vaccinering minskar risken för att insjukna med 84 procent.

Studien, som utfördes av Läkare utan gränsers forskningsenhet Epicentre, bygger på en uppföljning av den vaccinationskampanj som genomfördes under ebolaepidemin i Kongo-Kinshasa 2018–2020. Då gavs MSD:s vaccin Ervebo (rVSV-ZEBOV) till omkring 300 000 människor.

Studien, som nu publicerats i The Lancet Infectious Diseases, ger stöd för att vaccinet är effektivt och räddar liv. Tio dagar efter genomförd vaccination var risken för att insjukna vid exponering för ebolaviruset 84 procent mindre än för ovaccinerade.

”Våra resultat bekräftar att rVSV-ZEBOV-vaccination ger ett starkt skydd mot ebolavirussjukdom och stöder att vaccinet kan användas för att kontrollera utbrott, även i utmanande sammanhang som de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo”, skriver Epicentre i studien.

I en tidigare studie från februari i år kunde Epicentre visa att vaccinet även halverar risken att dö för dem som insjuknar i sjukdomen. I den var dödligheten för ovaccinerade patienter 56 procent, att jämföra med 25 procent hos vaccinerade patienter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078