23948sdkhjf

Läkemedelsbolag skänker nödläkemedel till marburgdrabbade Rwanda

Gilead Sciences har beslutat att skänka 5 000 doser av antivirusläkemedlet remdesivir till Rwanda för nödanvändning under det pågående utbrottet av den fruktade virussjukdomen marburg.

Marburgvirus tillhör, i likhet med ebola, virusfamiljen filovirus och kan orsaka blödarfeber. Sedan utbrottet den 27 september har minst 11 människor i det centralafrikanska landet avlidit i sjukdomen.

Det finns inget godkänt vaccin eller behandling mot marburg, och vården inriktas i stället på att behandla patientens symtom.

Remdesivir utvecklades ursprungligen för att behandla ebola, och användes även under pandemin för att behandla covid-19. Läkemedlet är inte godkänt för behandling av marburg, och dess effekt mot viruset är okänd, framhåller läkemedelstillverkaren, som ändå gör 5 000 doser tillgängliga för Rwandas hälsoministerium och Africa Centers for Disease Control, rapporterar Reuters.

Marburgviruset kan överföras till människor av vissa arter av fladdermöss, och sprids sedan vidare mellan människor via kroppsvätskor.

Hos dem som insjuknar är dödligheten upp till 88 procent, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062