”De flesta stora läkemedelsbolagen tittar på radiofarmaka”
Radiofarmaka är läkemedel som innehåller radioaktiva ämnen, isotoper, för antingen diagnostiska eller terapeutiska ändamål. Under lång tid har extern strålning använts, som med exempelvis strålkniven som utvecklades i Sverige och användes för första gången 1967 för behandling av hjärntumörer.
Radiofarmakaområdet har dock genom åren växt och utvecklats allt mer. Flera av de stora globala läkemedelsföretagen investerar nu stort i området. Något som varit starkt bidragande till tillväxten är insikten om hur man kan koppla ihop isotoper och antikroppar för att leverera radioaktiva ämnen till ett specifikt område i kroppen med liten påverkan på omkringliggande vävnad, säger Johan Christenson, Partner på Healthcap.
– Den kemin har varit väldigt avgörande och den har utvecklats över tid och blivit bättre och bättre, säger han, till Life Science Sweden.
Anledningen till att området nu är på så stark uppgång tror han dock är en kombination av fler olika faktorer. Bland annat att vi i dag har mer kunskap om olika typer av tumörer och isotoper, att vi har blivit skickligare på att ta fram specifika antikroppar och att kemin att koppla samman isotoper och antikroppar har utvecklats.
– Man har de senaste åren tagit fram produkter som visar sig ha väldigt bra klinisk effekt. Allt eftersom man visat att radiofarmaka fungerar så har också logistiken förbättrats kring tillverkning, transport och handhavandet på sjukhusen, säger Johan Christenson.
Ett av bolagen som satsat mycket de senaste åren är Novartis.
– Vi har väldigt mycket i pipeline och vi tror väldigt mycket på den här formen av målinriktad strålterapi eller radioterapi, säger Tobias Bäckström, Novartis medicinska chef i Norden.
Bolaget har i dag två godkända produkter i EU, Lutathera, för behandling av neuroendokrina tumörer, och Pluvicto, för behandling av prostatacancer.
– För båda de preparaten pågår det också fler studier för att kunna hitta fler indikationer, alltså fler cancerformer där man skulle kunna ha nytta av dem.
Bolaget har dessutom flera pågående studier med läkemedelskandidater inom alltifrån bröstcancer, vissa former av hjärntumörer, som glioblastom, och bukspottskörtelcancer. Och tidigare i år meddelade den schweiziska läkemedelsjätten att man skulle förvärva det amerikanska bolaget Mariana Oncology för 1 miljard dollar. Bolaget utvecklar radioligandterapier mot cancer.
Andra läkemedelsbolag som under året satsat på radiofarmaka är Astra Zeneca, Eli Lilly och Sanofi. Bolagen har alla satsat mångmiljardbelopp på området de senaste två åren genom bland annat förvärv och investeringar i andra bolag. Astra Zeneca köpte exempelvis Fusion Pharmaceuticals tidigare i år för 2,4 miljarder dollar, motsvarande cirka 25 miljarder svenska kronor.
– De flesta stora läkemedelsbolagen tittar på radiofarmaka nu och tar ställning till om detta ska bli en del av deras strategi, säger Johan Christenson.