23948sdkhjf

Ny betalmodell ska garantera antibiotika till sjukhusen

Modellen för att säkra antibiotika för behandling av infektioner orsakade av multiresistenta bakterier har varit framgångsrik. Nu har Folkhälsomyndigheten ingått avtal med läkemedelsföretag för att säkra tillgången.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkra tillgången till fyra viktiga antibiotika som sjukhusen använder för att behandla svåra infektioner med multiresistenta bakterier där ingenting annat hjälper.

Avtalen bygger på den betalningsmodell som myndigheten utvecklade i en första pilotupphandling som sträckte sig fram till 2022, vilket ger svenska sjukhus tillgång till läkemedel som annars inte skulle ha kommit ut på marknaden på grund av låg lönsamhet, skriver Svensk Farmaci.

– Det är mycket glädjande att vi har lyckats teckna ett avtal som säkrar tillgången till dessa antibiotika. Två av produkterna är helt nya och blev godkända för användning inom Europa tidigare i år, säger Anders Ternhag, överläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Modellen, som går under namnet Netflixmodellen, innebär att Folkhälsomyndigheten garanterar läkemedelsbolagen en ersättning på fem miljoner kronor per produkt och år, oberoende av försäljningsintäkter. Samtidigt garanterar leverantörerna ett säkerhetslager och leverans till sjukhus inom ett dygn.

Folkhälsomyndigheten har nu tecknat nya tvååriga avtal med Abcur för deras läkemedel Exblifep, Merck Sharp & Dohme för Recarbrio och Pfizer för Zavicefta samt Emblaveob, berättar Anders Ternhag.

– Vi har tecknat avtal två gånger tidigare, 2020 och 2023, och nu alltså en tredje gång. Ett av företagen är nytt jämfört med föregående upphandlingar, säger han.

Vid sidan av insatserna för att öka tillgången till nya antibiotika arbetar Folkhälsomyndigheten med ett uppdrag för att stärka tillgången till äldre antibiotika som säljs på recept via apotek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088