Nytt fetmapiller gör entré i Sverige – nu till apoteken
Läkemedelsbolaget Vivus står bakom Qsiva, en kapsel som ska tas dagligen för behandling av övervikt eller obesitas. Läkemedlet har redan funnits på den amerikanska marknaden i tolv år under namnet Qsymia.
EMA har inte rekommenderat godkännande av behandlingen, med hänvisning till allvarliga biverkningar. Läkemedelsverket är däremot av en annan åsikt och godkände Qsiva i juni 2021. I veckan börjar det distribueras till svenska apotek.
– Vi har gått och väntat, vi trodde att det skulle komma i våras. Vi tycker att det är jättebra att det kommer lite olika alternativ, fler verktyg i verktygslådan, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare vid Centrum för obesitas i Stockholm, till Life Science Sweden.
Det senaste året har mycket handlat om fetmaläkemedel som Wegovy och Mounjaro som båda tillhör klassen GLP-1-agonister. Qsiva verkar på ett annat sätt. Det är en fast kombination av två aktiva substanser, fentermin och topiramat. Fentermin, som länge har varit godkänt för behandling av övervikt i USA, påverkar aptiten genom ökad frisättning av noradrenalin i den del av hjärnan som kallas hypotalamus. Topiramat är ett epilepsiläkemedel som minskar mag- och tarmkanalens rörelser och aptit samtidigt som det ökar energiförbrukningen.
Ylva Trolle Lagerros säger att det ännu inte går att svara på om det finns en avgränsad patientgrupp där Qsiva lämpar sig särskilt bra. Men för personer som inte kan tänka sig injektioner är det en fördel med ett nytt läkemedel i kapselform. Hon ser också att det finns flera likheter med det sedan tidigare godkända fetmaläkemedlet Mysimba (naltrexon/bupropion), som har visat sig fungera bra för patienter som har ett stort sug, äter på nätterna, tidigare kämpat med hetsätning eller som har ett annat udda ätmönster.
I fas-III studierna som låg till grund för godkännandet, uppnådde försökspersonerna som behandlades med Qsiva 7,8 - 10,9 procents viktminskning och 7,6 - 10,9 cm minskning av midjemått efter 56 veckors behandling.
En av de allvarligaste biverkningarna som rapporterats är risken för fosterskador, särskilt läpp- och gomspalt.
– Det här är inte något man vill ge fertila kvinnor som kan bli gravida. Men det här är ett av sex godkända obesitasläkemedel i Sverige, så det finns fem andra för dem.
Vanliga biverkningar hos vuxna som Vivus rapporterar inkluderar bland annat domningar, yrsel, förlust av smak och sömnsvårigheter. Det kan också orsaka ökad hjärtfrekvens och allvarliga psykiska problem.
Samtidigt menar Ylva Trolle Lagerros att det ofta går snett i diskussioner om biverkningar, och att det är lätt att glömma att personer som är aktuella för läkemedel oftast redan har kämpat med sin vikt på andra sätt i flera år.
– Vi måste väga risker mot fördelar. Det finns biverkningar, men vad är riskerna med att ha ett högt BMI över tid? När man förskriver läkemedel är det vanligen för att man behöver gå ner i vikt av medicinska skäl.
Hur många som kommer vara aktuella för läkemedlet är svårt att svara på, men hon konstaterar att det är positivt med fler alternativ på marknaden.
– 1,3 miljoner svenskar har obesitas, och i dag behandlas bara toppen av isberget. Av de som behandlas inom vården är det ännu färre som får läkemedel, för det handlar om pengar, läkemedelsbehandling är i dag bara för dem som kan betala för det.
I samband med att läkemedlet gör entré på svenska marknaden blir det också tillgängligt i Danmark, Finland, Island, Norge och Polen.