23948sdkhjf

Återfinn julefriden – med Life Science Sweden

Nu tar redaktionen julledigt, men passar på att påminna om några artiklar från hösten som du kanske missade. Vi önskar alla läsare en god jul, och är tillbaka den 7 januari. 

Småless på helgens behag

och julens alla bestyr?

Här kommer några förslag

På spännande kvällslektyr

AI-företag köper tillgång till vetenskapliga studier i kontroversiell affär

Stora förlag för vetenskapliga tidskrifter har i miljonaffärer sålt tillgång till studier till techbolag som utvecklar AI-verktyg. Affärerna har kritiserats av forskare internationellt. Men vad tycker svenska forskare?

”Det blir aldrig som man tänkt sig, men ofta bättre”

Intresset för knutar, knopar och att bygga saker fanns sedan barnsben – men skulle få helt andra dimensioner långt senare. ”Plötsligt upptäckte jag att DNA, det kan man ju snickra med”, säger Ulf Landegren, legendarisk Uppsalaforskare, uppfinnare och företagsbyggare, i en intervju.

”Vi ska undvika att operera om det är möjligt”

Sedan februari i år har hon varit Scientific Director Life Science på Karolinska institutet. Life Science Sweden möter Anna Martling för ett samtal om förebilder, kirurgi och om Sveriges styrkor och svagheter inom medicinsk forskning.

Varningar om Millennium ignorerades

”Som att hälla flytande cement i organisationen.” Så beskriver IT-professorn Johan Magnusson det hårt kritiserade journalsystemet Millennium. Efter flera turer har nu regionen backat, men varningarna var många långt innan införandet.

Utredningarna mot Astra Zeneca: ”Kinesiska intressen kan ligga bakom”

Flera utredningar mot anställda hos Astra Zeneca i Kina pågår. Från det svensk-brittiska företaget är man fåordig och säger inte så mycket mer än att man kommer att samarbeta med de kinesiska myndigheterna om det begärs. Life Science Sweden försöker att nysta i härvan.

Nya life science-klustret – ”Vi är fantastiskt starka inom talang”

Målet för Stockholm och Uppsalas gemensamma life science-kluster är att tillhöra toppen i Europa, och det finns en stark uppslutning bakom beslutet att profilera de två städerna gemensamt. När ett 50-tal aktörer i vintras fick frågan om de ville se ett gemensamt kluster svaret  ”ett rungande ja”,  enligt Region Stockholms life science-koordinator.

Jättestudie om mjölk: Riskfyllt för kvinnor men inte för män

Mjölk till gröten – en klassisk del av det svenska julbordet. I november publicerade forskare vid Uppsala universitet en studie om den vita drycken, där de pekade på vissa risker för kvinnor som drack minst två glas mjölk om dagen.

Från labb till patient – konsten att ta fram nya antikroppsterapier

I 25 års tid har danska Genmab arbetat med utveckling av antikroppar, och lyckats ta flera läkemedel hela vägen till patient. Esther Breij har varit med om en stor del av resan, och upplevt bakslag – men också riktigt stora upptäckter. ”Det är fantastiskt när det lyckas”, säger hon.

Lista: ATMP:erna som fått grönt ljus i Sverige

Avancerade terapiläkemedel lyfts fram som en styrkegren inom svensk life science och har den senaste tiden varit ett hett ämne. Men vilka ATMP används egentligen i svensk vård? Life Science Sweden har listan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047