Inget statligt stöd för fetmaläkemedel – aktien för läkemedelsjättar pressas
CMS, Centers for Medicare and Medicaid Services, meddelade på fredagen att de inte går vidare med ett förslag från Biden-administrationen om att utöka täckningen till att omfatta viktminskningsläkemedel, vilket hade öppnat för statlig ersättning genom Medicare och Medicaid. Det rapporterar Wall Street Journal.
Enligt CMS är det ”inte lämpligt just nu” att utöka täckningen till att omfatta viktminskningsläkemedel, enligt ett uttalande, men myndigheten stänger inte dörren för att ompröva beslutet vid ett senare tillfälle.
Förslaget hade inneburit att fler amerikaner skulle ha råd med nya GLP-1-läkemedel som kan kosta upp till 1 000 dollar i månaden utan försäkring. Medicare, regeringens sjukförsäkringsprogram, täcker för närvarande dessa läkemedel för behandling av diabetes, men inte de versioner som har godkänts för behandling av fetma.
Beslutet att slopa förslaget var inte överraskande enligt analytiker, men innebär ett bakslag för läkemedelsföretagen, rapporterar Reuters.
Eli Lilly säger i ett uttalande att de är besvikna över beslutet och att de ”kommer att fortsätta arbeta med Trump-administrationen och kongressledare för att säkerställa att personer som lever med fetma täcks av Medicare och Medicaid och inte längre lämnas utanför.”
En talesperson för Novo Nordisk uppger att bolaget hoppas att Trump-administrationen snart kommer att uppdatera sin definition av fetma. ”Det är avgörande att CMS-regleringar är i linje med aktuell medicinsk vetenskap – och det innebär att erkänna fetma som en allvarlig kronisk sjukdom.”
Efter beskedet föll de amerikanska aktierna i Novo Nordisk med 1,4 procent i efterhandel, medan aktierna i Eli Lilly sjönk med 3,1 procent.
USA:s hälsominister, Robert F. Kennedy Jr., har tidigare sagt att Amerika bör ta itu med fetma genom hälsosam kost, inte medicin.