23948sdkhjf

Mikael Kubista tillbaka med ny satsning – efter turbulenta avskedet

Entreprenören och forskaren Mikael Kubista startar ett nytt bolag. Nu är han också fri att kommentera händelseförloppet som ledde till att han förlorade ägandet i sitt livsverk – företaget Tataa Biocenter. ”Inte bara att de tog vårt företag ifrån oss. De följde upp med att överösa oss med stämningar”, säger han.

Mikael Kubista är sist att tala på konferensen Bioscience i Mölndal utanför Göteborg, en solig dag i början av april.

– Tech wizards don’t develop tech companies. They take over tech companies, säger han från scenen.

Han visar bilder på grundarna av Tesla, de riktiga som till skillnad från Elon Musk är näst intill okända bland gemene man. Och så säger han att om det är någon bland åhörarna som överväger att ta emot finansiering från en amerikansk investerare vill han gärna ge några goda råd först.

Det finns ett skäl till att han säger så som många i publiken känner till, även om han inte ger någon ytterligare förklaring under sin föreläsning.

Föreläsningen spänner över flera områden. Bland annat berättar Mikael Kubista att han tillsammans med forskarkollegor i djurförsök identifierat en sorts celler som är närvarande hos djur som kan regenerera en förlorad kroppsdel. Vidare forskning om det kan skapa helt nya möjligheter för sårläkning, framhåller han.

Han berör flera olika sorters genetiska analysmetoder som kan användas diagnostiskt. Just genetiska och molekylära analyser är ett område han behärskar väl och det han framför allt arbetat med i sin forskning och i sitt entreprenörskap.

Mikael Kubista är en känd profil i Göteborgs life science-sektor. Han har varit på Göteborgs universitet, Chalmers och på Astra Zeneca, samt startat flera bolag i branschen. Mest bekant är han för att ha grundat företaget Tataa Biocenter. Bolaget erbjuder tjänster inom diagnostik och genanalys. De utbildar också i avancerade molekylära tekniker. Bland kunderna finns pharma- och biotechbolag samt akademiska forskargrupper.

Företaget har haft en framgångsrik tillväxtresa. Från grundandet 2001 till början av 2020-talet växte det från ett litet bolag med några få anställda till ett medelstort bolag med cirka 50 anställda och en ansenlig omsättning. År 2020 var Tataa först i Sverige med att erbjuda covidtest och 2021 tog företaget plats på revisions- och konsultföretaget Deloittes lista över de 50 snabbast växande teknikföretagen i Sverige.

Men för två år sedan skildes Mikael Kubista från sitt bolag. Det var ingen frivillig separation.

Det var efter att han hade släppt in det amerikanska riskkapitalbolaget Care Equity som majoritetsägare. Kubista och de andra grundarna tvingades lämna bolaget och deras aktier, som vid tidpunkten hade ett sammantaget värde på nära 78 miljoner kronor, förklarades förverkade och förlorade hela sitt värde, se tidigare artikel i Life Science Sweden.

Sedan dess har Mikael Kubista och de andra grundarna stämt sin tidigare advokatbyrå för bristfällig rådgivning, med målet att återfå det värde som gått förlorat för dem.

Care Equitys vd Peter Batesko har själv och via bolag han kontrollerar å sin sida stämt Tataas grundare och deras nuvarande advokat i flera olika mål, bland annat för förtal och trolöshet.

Grundarnas advokat hävdar att det är en så kallad SLAPP-strategi (Strategic lawsuits against public participation), något som tidningen Realtid har rapporterat om. SLAPP innebär att resursstarka företag eller personer genom att rikta flera stämningar mot en motpart försöker skrämma och tvinga denne till tystnad. Syftet är att det ska bli en så tung juridisk börda för motparten att han eller hon till slut inte orkar driva sin fråga.

Tidigare har Mikael Kubista varit bunden av sekretess och inte kunnat uttala sig offentligt om fallet, men nu uppger han att han kan tala fritt efter att en skiljedomstol befriat honom från avtalet han haft med Tataa Biocenter. Händelserna kring Tataa har märkbart tärt på honom.

– Inte bara att de tog vårt företag ifrån oss utan kompensation. De följde upp med att överösa oss med stämningar baserade på ogrundade anklagelser, för att hindra oss från att försöka återfå det som fråntagits oss och stoppa oss från att starta om, alltså att konkurrera med bolaget som varit vårt men inte längre är det, säger han när vi får en pratstund under en paus på den vetenskapliga konferensen.

Han lägger till att det är fler än han som har drabbats.

– Även om det är jag som syns mest representerar jag inte bara mig själv. Vi är 31 personer som fråntagits ägande utan kompensation i företaget vi byggt under 20 år.

Men sedan lämnar han rättsprocesserna för en stund och berättar att han är i färd med att starta ett nytt företag tillsammans med bland annat tidigare kollegor från Tataa.

Det nya bolaget går under namnet Precision Bioanalytics.

– Vi har skickat in ansökan till Bolagsverket och har registrerat en domän, berättar han.

Mikael Kubista

Ålder: 63

Född: I staden Podbořany i dåvarande Tjeckoslovakien. Familjen kom till Sverige 1968 strax före Pragvåren. När den sovjetiske invasionen av landet var ett faktum återvände de inte.

Bor: Mölndal.

Familj: Fru, tre barn och fem barnbarn.

Karriär i urval: Studerade på Göteborgs universitet, gjorde sitt examensarbete på Astra Hässle där han ingick i gruppen som utvecklade omeprazol. Doktorerade i fysikalisk kemi på Chalmers och gjorde därefter postdoc i Australien och USA. Har grundat företagen Light Up Technologies, Tataa Biocenter, Multi D Analyses, Life Genomics, Simsen Diagnostics och Runa Bio.

Gör idag: Chef för avdelningen för genexpression vid institutet för bioteknik vid den tjeckiska vetenskapsakademin i Prag, forskar vid Göteborgs universitet genom anslag från Stiftelsen för strategisk forskning. Är i startgroparna med ett för nytt företag.

Senast lästa bok: Plunder: Private Equity's Plan to Pillage America av Brendan Ballou.

Det handlar om att hjälpa företag inom cell- och genterapier att testa och utveckla sina läkemedelskandidater. Det nya bolaget ska också kunna erbjuda ännu mer känsliga diagnostikmetoder än de som finns idag.

Mikael Kubista tar tuberkulos som ett exempel där hans nya företags tjänster kan vara värdefulla eftersom det är en sjukdom som kan vara svår att diagnosticera i folkrika länder med stor smittspridning.

– Det är viktigt att upptäcka smitta tidigt för att förhindra spridning. Då är det värdefullt att vi kan hjälpa till att öka den diagnostiska precisionen.

Life Science Sweden har sökt Peter Batesko för en kommentar via hans bolag Care Equity.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072