23948sdkhjf

EU vill upphäva GMO-förbud

Österrike kan tvingas tillåta odling av genmodifierad majs. Detta trots att landet införde förbud mot grödan för tio år sedan.
År 1999 och 2000 förbjöds odling och försäljning av de genmodifierade majssorterna MON810 och T25 i Österrike. Anledningen var att det fanns oro för att majsen kunde ha negativa effekter på insekter, fjärilar och människors hälsa. Bland annat hänvisade man till en studie som visar att råttor fick svårare att fortplanta sig efter att ha matats med MON810. Nu kan landet dock tvingas häva förbudet efter påtryckningar från EU-kommissionen.

En enskild medlemsstat kan förbjuda genmodifierade växter och produkter om nya hot mot miljö eller människa upptäcks. Österrike hävdade också att ett förbud mot majssorterna skulle bevara variationen landets jordbruk och olika regionala, ekologiska karaktäristika. Men European Food Safety Authority, EFSA, hävdar nu att Österrike inte hade tillräckliga vetenskapliga bevis för att ogiltigförklara EFSAs tidigare riskbedömning som gjorde klart att risken med odling majssorterna var låg. EFSAs panel ansåg inte heller att argumentet om bevarande av Österrikes specifika natur var tillräckligt starkt för att låta förbudet finnas kvar.

EU-kommissionen har nu tagit fram ett förslag som innebär att Österrike ska tillåta odling av både MON810 och T25. Förslaget ska diskuteras vid nästa möte mellan EUs miljöministrar som hålls den 2 mars. EU-kommissionens tidigare försök att få Österrike att häva förbudet år 2007 röstades ner av ministrarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078