Roche fick som de ville
Trägen vinner. Äntligen verkar det som om Genentechaffären är i hamn. Efter många turer hamnade priset på en nivå som Genentechs ägare kunde acceptera.
Den särskilda kommitté som tillsatts av Genentechs styrelse har godkänt det nya erbjudandet, och rekommenderar nu Genentechs aktieägare att acceptera Roches bud. Därmed blir affären troligen av, men helt säkert är det inte. Budet gäller till den 25 mars, och är villkorat av att en tillräckligt stor andel ägare är villiga att sälja.
Hittills har ägare till 2,9 miljoner aktier gått med på att sälja. Även de som accepterat ett av de tidigare buden under den segdragna processen kommer att få 95 dollar för sin aktie.
Dr. Charles Sanders, styrelseordförande för kommittén kallar erbjudandet “rättvist” för Genentechs aktieägare, och säger i ett pressmeddelande att han nu ser fram emot ett lyckligt slut på affären.
De båda bolagen har varit partners på olika sätt under mer än 18 år. När Roche i juli ifjol la sitt första bud på Genentech möttes de dock av kalla handen av bolagsledningen, som tyckte att prislappen om 89 US-dollar per aktie var alldeles för lågt. I augusti valde Roche att vända sig direkt till Genentechs småägare, med ett bud om 86,50 US-dollar per aktie. Efter augustibudet tillsatte Genentechs ledning den särskilda kommittén, för att försöka bryta dödläget.
Det sammanslagna bolaget kommer att bli det sjunde största läkemedelsbolaget räknat i marknadsandel. Det kommer att omsätta ungefär 17 miljarder US-dollar årligen. Sammanslagningen väntas också ge besparingar om mellan 750 och 850 miljoner US-dollar, bland annat genom att dubbla funktioner inom bland annat administration och supportfunktioner rationaliseras bort.
Genentechs verksamhet inom forskning och tidig utveckling ska bli en oberoende enhet inom Roche, och få stanna kvar i sina nuvarande lokaler i södra San Fransisco. Även namnet Genentech ska få finnas kvar, för att dra nytta av det starka varumärket.