23948sdkhjf

Sverige rustar för influensapandemi

Socialstyrelsen ser nu över distributionsvägarna för läkemedel med anledning av det uppgraderade beredskapsläget för svininfluensa i världen. Det kan uppstå en brist på vaccin men gemene man behöver inte vara orolig enligt Socialstyrelsen.
Världshälsoorganisationen WHO har nu höjt pandemiberedskapen för svininfluensan till nivå fem på en sexgradig skala. Det nya läget innebär att alla länder uppmanas aktivera sina beredskapsplaner för en pandemi och Socialstyrelsen påbörjar nu arbetet med att se över de mekanismer som krävs för att få läkemedel och vaccin till den svenska vården. Enligt Martin Holmberg, smittskyddsläkare vid Socialstyrelsen, behöver de allra flesta inte vara oroliga över det som händer.

- Det här är en mild influensa vad man har kunnat se hittills. Om man inte är orolig för att få vanlig influensa behöver man inte vara rädd för svininfluensan. Vi har också god beredskap för de vardagsproblem som kan uppstå i samhället vid en eventuell pandemi och det här är ingen katastrofsituation, säger Martin Holmberg.



Svininfluensan orsakas av en variant av influensavirus A/H1N1
som tros ha uppkommit genom en kombination av virus från både fågel, gris och människa. I Mexico har nu totalt 26 fall av smitta med det nya viruset bekräftats, varav 7 dödsfall. Antalet smittade befaras dock vara över 150 men detta har inte kunnat bekräftas eftersom tillförlitliga laboratorieanalyser saknas. Drygt 90 fall av konstaterad smitta har även registrerats i USA, varav ett med dödlig utgång. Ett fåtal fall har också bekräftats i Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien, Israel, Spanien, Costa Rica, Österrike och Tyskland. Fem fall av misstänkt smitta har också upptäckts i Sverige men samtliga provanalyser visade sig vara negativa.

- Rådet till allmänheten är att ringa sjukvården om man får symptom efter att ha besökt något av riskländerna och inte komma in till vårdcentralen direkt för att undvika att smittan förs vidare. Sen ska man följa de vanliga hygienråden som att tvätta händerna ofta och att undvika kontakt med smittade, säger Martin Holmberg vid smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.



Svininfluensan kan troligtvis behandlas
med de antivirala läkemedlen Tamiflu, oseltamivir, och Relenza, zanamivir. De laboratorietester som gjorts av det nya viruset visar att det inte är resistent mot dessa preparat och man har även behandlat smittade i Spanien med gott resultat. Socislastyrelsen räknar med att Sveriges lager av Tamiflu räcker till omkring 20 procent av befolkningen vilket täcker riskgrupperna som äldre, hjärt- lungsjuka och sjukvårdspersonal med god mariginal.

Om WHO beslutar att vaccintillverkning ska startas kommer Sveriges vaccin att tillverkas av Glaxosmithkline, GSK, i Tyskland och Belgien. Vaccinet ska i första hand ges till riskgrupperna. Det tar omkring tre månader innan ett färdigt vaccin kan levereras vilket kan innebära att det blir en brist på vaccin till en början.

- Därför är det extra viktigt att vi väljer att ge Tamiflu till rätt grupper så att det räcker under perioden fram tills att vi får vaccinet. Det viktiga är att undvika behandling med Tamiflu i förebyggande syfte, för då räcker inte lagret. Dessutom finns det risk att viruset blir resistent, säger Martin Holmberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063