Gentest kan ge bättre cancerbehandling
Forskare vid DTU har upptäckt ett kromosomfel som förekommer systematiskt hos cancerpatienter. Kunskapen ge bättre behandling med färre biverkningar.
En forskningsgrupp vid Center for Biologisk Sekvensanalyse på DTU Systembiologi har funnit ett genetiskt samband hos de patienter som inte reagerar positivt på cellgiftet paklitaxel, en av de idag allra mest använda behandlingarna. Forskarna fann att de patienter som inte svarade på paklitaxelbehandling hade en annorlunda kromosomuppsättning i cancercellerna.
Förhoppningen är att de nya rönen ska kunna leda fram till ett gentest som kan avgöra vilken cellgiftsbehandling som gör bäst nytta för varje enskild patient. De nu aktuella studierna rör äggstockscancer, men forskarna har goda förhoppningar om att rönen även kan användas för andra cancerformer, i synnerhet bröstcancer.
Vilket cellgift som ska sättas in är idag inte helt självklart. Det som fungerar bra för en annan patient kanske har sämre eller i värsta fall ingen effekt alls på en annan. För patientens del kan konsekvenserna bli allvarliga biverkningar eller för långsam behandling.
Rönen publiceras i denna vecka i den amerikanska tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS. I framtiden kan kunskap av det här slaget få stor betydelse för att välja den bästa individuella behandling som kan ges till varje enskild cancerpatient.