Riktad cancerbehandling i sikte
Göteborgsforskare har nu testat målstyrd behandling med radioaktiva isotoper mot äggstockscancer, på nio kvinnor.
- Det finns goda förutsättningar för att behandlingen kommer att fungera, eftersom den här studien indikerar att en tillräckligt stor mängd aktiv substans når tumörcellerna i bukhålan utan några mätbara bieffekter, säger cancerläkaren Håkan Andersson, som leder forskningen.
Han har lett arbetet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och arbetat tillsammans med professor Ragnar Hultborn vid Sahlgrenska akademin och strålningsfysikern Lars Jacobsson.
Patienterna behandlades med ett radioaktivt ämne, som forskarna har fäst vid en bärarmolekyl. Det gör att det radioaktiva ämnet fäster vid cancercellera och gör skada just där det ska. De radioaktiva isotoperna sänder ut skadliga alfapartiklar, som förstör DNAt i närliggande celler.
Kvinnorna i studien har fått en injektion med det så kallade radioimmunokomplexet, direkt i buken. I den här första omgången visade patienterna inga mätbara bieffekter och nu väntar en större studie med 80 patienter.
– Vi ska påbörja nästa studie, där 80 kvinnor med äggstockscancer kommer att få behandlingen som ett tillägg till sin ordinarie behandling, för att vetenskapligt pröva om effekten är lika bra hos riktiga patienter som djurförsöken visat, säger Håkan Andersson.