D-vitamin skyddar mot infarkt
D-vitamin lagras i fettvävnad och överviktiga personer kan därför behöva äta mer av det än normalviktiga.
I studien ingick 257 män och kvinnor som alla var över 18 år. Resultaten visar att det finns ett samband mellan halten av D-vitamin och HDL-kolesterol i blodet. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också höga halter av HDL-kolesterol. HDL-kolesterol kallas också för det goda kolesterolet och anses minska risken för hjärt- kärlsjukdom.
När det gäller koncentrationen av blodfetter visade sig sambandet vara det omvända: Höga halter av D-vitamin hängde ihop med låga blodfettsnivåer. De försökspersoner som hade mycket D-vitamin i blodet hade också i genomsnitt ett lägre kroppsmasseindex, BMI, än de som hade låga nivåer av D-vitamin.
En förklaring till resultaten kan enligt forskarna vara att D-vitaminet binds i fettvävnaden hos överviktiga personer istället för att finnas i blodet eftersom D-vitamin är fettlösligt. Det kan därför vara nödvändigt för feta människor att äta mer D-vitamin än normalviktiga personer skriver forskarna.