23948sdkhjf

Friska celler blev diabetesceller

- Kanske kan den här typen av epigenetiska förändringar vara länken som förklarar hur miljöfaktorer får långsiktig inverkan på utvecklingen av typ II-diabetes, säger Juleen Zierath som ledde studien.
Risken för att få typ II-diabetes påverkas av både miljöfaktorer, som träning och kost, och av genetiska förutsättningar. Forskarna på Karolinska Institutet har kommit närmare en förklaring på hur miljön påverkar uppkomsten av sjukdomen. De har studerat muskelceller och kunnat visa att vissa gener är förändrade i de cellerna, hos personer med diabetes.

Genen PGC-1-alfa är förändrad på ett sätt som gör att den uttrycks mindre än normalt. Genen är modifierad genom att så kallad DNA-metylering där en metylgrupp fäster vid genomet och här minskar uttrycket av genen. Juleen Zierath och hennes kollegor visar att när friska celler utsätts för typiska diabetesfaktorer, såsom ökade nivåer av fettsyror, uppstår snabbt metylering även i de friska cellerna.

Utvecklingen av typ II-diabetes påverkas av förändringar i PGC-1-alfa genom att den genen reglerar andra gener, som i sin tur styr cellens förbrukning av glukos.

- Det återstår att se om DNA-metyleringen av den här genen kan påverkas exempelvis av faktorer i vår kost, säger Juleen Zierat, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid KI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062