23948sdkhjf

Biomaterial är Göteborgs styrka

Intitute for Biomaterials and Cell Therapy, IBCT, var en av representanterna på årets Park Annual hos Sahlgrenska Science Park. De verkar för att stärka utvecklingen inom biomaterial och cellterpi i regionen.

- IBCT ska vara en länk mellan industri och akademi, säger Jenny Mossberg, projektledare på institutet.

Hon presenterade sin arbetsplats – IBCT – på Sahlgrenska Science Parks, SSPs, årliga evenemang Park Annual, i torsdags. Institutet driver tre forskningsprojekt hos SSP, tre projekt för produktutveckling och ett projekt kring tester för cytotoxicitet. Projekten driver IBCT tillsammans med olika regionala aktörer. Syftet är att gynna företagen och tillväxten i regionen.

- Vi vill hitta synergier. Det gäller att hitta aktörer som inte har exakt samma mål med projekten, men ändå tillräckligt många beröringspunkter för att vilja samarbeta, säger Jenny Mossberg.

Hon nämner att Göteborg länge har varit ledande inom biomaterial:

- Det började antagligen redan med Brånemarks tandimplantat. Göteborg är starkt inom biomaterial och cellterapi. Nu gäller det att arbeta för att vi skall fortsätta ligga i framkant, säger Jenny Mossberg.

Totalt finns idag 25 personer från olika håll, som jobbar i de olika projekten.

- Det är bra att besökarna på Park Annual får se att IBCT finns, säger Gunilla Bökmark, vd för SSP.

IBCT hyr lokaler i SSPs laboratorier , där bland andra Jenny Mossberg bedriver en del av forskningen i projekten.

- Vi står för lokaler och säkerhet. Förbrukningsvaror ordnar företagen själva med. Det ligger i bådas intresse. Företagen måste kunna säga med säkerhet att de har kontroll över hanteringen av sitt material, när de presenterar sina resultat, säger Gunilla Bökmark.

I oktober blir IBCT grannar i laboratoriet med en annan av mötets talare, Arvid Carlsson, professor i farmakologi. År 2000 fick han Nobelpriset för sin upptäckt av dopamin i hjärnan och han flyttar nu sin forskning till SSP. Bland de företag som fick möjlighet att presentera sig på mötet fanns bland andra Graftcraft, som matematiskt har tittat på förhållanden i blodkärl och vinkeln mellan två kärl där de delar sig. Syftet är att skapa bättre konstgjorda kärl. Sara Pellmé, vd på Ortoma, presenterade företagets satsning på en helhetslösning för konstgjorda diskar i ryggraden. Ett mycket tidigt projekt fanns också med på talarlistan:

-Vi är inte ens ett företag ännu. Men vi kommer att kunna bota njurcancer, sa Ulf Nilsson, som presenterade njurcancerprojektet NC001, som är tänkt att bli ett företag i parken under 2010.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079