Fyra miljoner till biomaterialforskning
Kristina Nilsson-Ekdahl har beviljats 4,1 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Pengarna ska bland annat användas till att ta fram material till hjärtklaffar som inte angrips av kroppens immunförsvar.
Pengarna fördelas över en treårsperiod och ska användas inom projektet Biokompabilitet hos ytor i kontakt med blod – hur gör naturen? Forskningen i projektet är fokuserad på material som ska användas till höftleder, tänder och hjärtklaffar och därmed kommer i kontakt med blodet och immunförsvaret. Eftersom immunförsvaret uppfattar implantatet som något kroppsfrämmande angrips det av immunförsvaret och stöts bort. Kristina Nilsson-Ekdahl och hennes forskargrupp arbetar därför med att utveckla materialens ytegenskaper så att de inte aktiverar immunförsvaret så kraftigt. Inspirationen hämtar de bland annat från vissa bakterier som har proteiner på sin yta som gör att de kan undgå immunförsvaret. Forskarna i projektet renar fram sådana proteiner och binder dem till biomaterialens yta, ett koncept som visat sig fungera bra i laboratorieförsök.
Innan implantaten kan testas i djur och så småningom i människor måste dock materialet utvecklas så att immunförsvaret inte upptäcker att proteinerna kommer från bakterier. Detta skulle kunna resultera i oönskade reaktioner. Kristina Nilsson-Ekdahl och hennes kollegor ska därför identifiera de aktiva delarna i bakterieproteinerna och tillverka nya molekyler som innehåller just den aktiva sekvensen. Dessa nya konstgjorda proteiner ska sedan användas till ytan på olika biomaterial.