23948sdkhjf

Umeåforskare ger nytt hopp åt barnlösa

Brist av en molekyl gör att sovande äggceller blir aktiverade. Upptäckten, gjord av docent Kui Liu, vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Umeå universitet, kan ge nytt hopp åt barnlösa
För sin upptäckt tilldelas nu Kui Liu en forskaranställning av Vetenskapsrådet inom molekylär reproduktion. Hans forskning fokuserar på hur äggceller blir aktiverade. I äggstockarna finns cirka en halv miljon celler, men bara cirka 450 mognar ut under en livstid. Mognadsprocessen startar i puberteten och fortsätter tills den naturligt avstannar i klimakteriet. Vad som startar mognadsprocessen har tidigare varit okänt.



Kui Lius forskningsresultat
visar att äggcellen troligen styrs av ett utvecklingsprogram som finns inne i follikeln, den gasblåsa äggcellen vilar i. Han har särskilt studerat en sjukdom som får äggcellerna att mogna för tidigt. Hos dessa kvinnor blir äggstockarna överaktiva och äggstockarna töms på ägg.

— Vår kunskap kommer från studier på möss. Under de närmaste tio åren hoppas jag att vi kan använda denna kunskap för att hjälpa infertila kvinnor att få barn, säger Kui Liu.



Hittills har forskningen
varit fokuserad på att förstå vad som leder fram till att äggcellen mognar. Nu vill Kui Liu fortsätta ta reda på vad som händer efter att ägget mognat. Han hoppas att forskningen ska ge kunskap för att skapa nya läkemedel som kan öka effektiviteten vid provrörsbefruktning och mot sjukdomar som gör att äggcellerna mognar för tidigt. Eftersom processen är lika hos alla däggdjur, finns åtminstone teoretiskt, en chans att skapa nytt liv för arter som hotas av utrotning då de inte kan föröka sig.



Docent Kui Liu har tilldelats
en heltidsanställning som forskare i molekylär reproduktion, av Vetenskapsrådet inom ämnesrådet medicin. 2008 tilldelades han Erik Fernströms pris till yngre, särskilt lovande framgångsrika forskare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065