Nikotinforskaren bakom 310-miljonersaffären
Karl-Olov Fagerström är forskaren bakom lilla Niconovum som nyligen såldes för 310 miljoner till amerikanska tobaksbolaget Reynolds. Med tre procent i bolaget får han drygt nio miljoner.
- Det var tänkt så i stort sett från början. Det är trots allt läkemedel vilket kräver en organisation kring försäljningen om det ska marknadsföras utanför Sverige. Att det skulle bli ett tobaksbolag som köpte det hade vi inte den blekaste aning om.
Kände du några moraliska betänkligheter för att sälja till ett tobaksbolag?
- Nej, hade jag inte. Det vore väldigt trevligt om cigarettföretagen sökte sig mot mindre skadliga produkter. Ett bra exempel på det är ju Swedish Match som sålde deras cigarettillverkning och koncentrerade sig på snus. Våra produkter är till för att sluta med cigaretter.
Ni fick 310 miljoner men är bara sex anställda, det är rätt mycket pengar?
- Köparna Reynolds ser en stor amerikansk marknad. Men visst kan man tycka att det är mycket pengar för en liten verksamhet samtidigt som läkemedel har bra marginaler när de har blivit godkända och börjar produceras. Riskerna för att utveckla nikotinersättningsprodukter är inte så stora som för vanliga läkemedel. De marginalerna är förstås inget som bolaget kapar självmant.
Var har produktutvecklingen skett?
- Det låg i vår strategi att vara ett virtuellt företag från början. Kunskapen bakom våra produkter har funnits i Skåne och Själland.
Du jobbade tidigare med att utveckla Nicorette. Varför började du med Niconovum?
- Jag slutade självmant efter 25 år på det som på slutet hette Pfizer, det var helt enkelt för lite utveckling på området. Så småningom fick jag tillgång till lite pengar där tanken var att utveckla effektivare och mer konsumentnära produkter för rökavvänjning.
Hur mycket tjänar du på affären?
- Min andel har krupit ner till 3 procent så det blir drygt nio miljoner. Bengt Adolfsson, Sjätte AP-fonden och Västra Hamnen med Mohammed Al-Amoudi är de stora ägarna.
Ville du inte driva upp företaget själv på en internationell marknad?
- Visst hade det varit förenat med stolthet och känsla att driva det längre i Sverige och Norden. Men det var aldrig något snack med ägarna om att vara industrialist och bygga upp något. Och jag är själv i 60-årsåldern, ska jag ha nytta av det här måste vi sälja nu.
Vad ska du göra med pengarna?
- Göra mig skuldfri på huset, sen mest leva som jag gjort hittills. Det är väl barnen som är i åldern att de skaffar hus och barn, som kan få något. Givandets glädje är ju större än fåendets.