Fattigt men ljust för branschen
Swedenbios och Arthur D. Littles, ADL, undersökning från i våras är nu sammanställd och life sciencebolag verksamma i Sverige är positiva inför framtiden, men uppger också att de behöver extern finansiering för att överleva.
Samtidigt som bolagen tror på en ljusning uppger nämligen över 60 procent att de behöver ytterligare extern finansiering för att överleva de kommande två åren.
- Det var däremot en glad överraskning att många utländska bolag, som är verksamma på olika sätt i Sverige, är nöjda med den svenska marknaden.
Bild: Swedenbio och ADL.
Det som lyfts fram i undersökningen Swedenbio Member Survey 2009 som problem i Sverige är nackdelar som har pekats ut även i tidigare undersökningar: ofördelaktiga skatteförhållanden och avsaknaden av en nationell strategi inom life science.
- Ser man på Danmark till exempel, är regeringen mer engagerad med statsministern som på ett tydligt sätt står bakom satsningar på branschen, säger Karin Aase.
Även tillgången till kompetent personal är ett problem, eftersom det krävs personer som kan både ekonomi och vetenskap.
- I Sverige har vi ofta personer som är jätteduktiga inom ett vetenskapligt område, men som inte kan businesstänk. Men det här är inte unikt för Sverige, utan sådan cross competence saknas i de flesta länder, säger Karin Aase.
I undersökningen låg fokus på fem punker: situationen för life sciencebranschen i Sverige i förhållande till finanskrisen, utmaningar, Sveriges konkurrenskraft, åtgärder för att stärka Sveriges position och Swedenbio.
En punkt som bekymrar Karin Aase är att så få av de svarande företagen ser tillväxtmarknaderna i Brasilien, Ryssland, Indien och Kina som potentiella marknader inom fem år. En tredjedel av företagen, ungefär 40 stycken, uppgav BRIC-länder som marknader de satsar på inom en femårsperiod.
- Vi på Swedenbio måste gå ut och informera om möjligheterna på de här marknaderna. Dålig internationalisering är ett problem inom hela EU och att bara se till USA räcker inte om man vill vara en internationell aktör. Ett sätt att komma åt problemet kan vara att försöka få en större mix av nationaliteter i bolagens styrelser, säger Karin Aase.