23948sdkhjf

Hallå där Per Janson...

...analytiker på Vetenskapsådet som har studerat hur forskningspengar inom medicin fördelas mellan män och kvinnor. Vad har du kommit fram till?
- Det är fortfarande skillnad mellan könen när det gäller beviljande av projektansökningar. Män får oftare sina ansökningar beviljade och får också i genomsnitt större bidragbelopp än kvinnorna. Beviljandegraden för män ligger på 40 procent jämfört med 30 procent för kvinnor. Den genomsnittliga bidragsnivån är 430 000 kronor per år för män och 379 000 kronor för kvinnor. När det gäller betygsbedömningen av ansökningarna får manliga forskare också en högre genomsnittlig poäng än kvinnliga. Männens medelbetyg ligger på 13,6 av 21 möjliga poäng medan kvinnornas medel är 12,9. Även när man tittar på vetenskaplig meritering i form av antal publikationer och citeringar låg männen bättre till än kvinnorna.

Hur gjordes undersökningen?

- Jag har tittat på drygt 8000 projektansökningar som kom in till området för medicin på Vetenskapsrådet mellan 2000 och 2008.

Vad beror det här på?

- Framför allt handlar det om att de manliga sökande ofta har kommit längre i sin karriär jämfört med de kvinnliga. Om man kompenserar för detta blir skillnaderna mellan könen inte lika stor men försvinner inte heller så det är inte den enda förklaringen. Förmodligen är det också så att bedömningskriterierna speglar de strukturella mönstren i samhället som gör att män och kvinnor inte bedriver forskning på samma villkor. Det handlar om klassiska saker som mammaledighet och så vidare.

Diskrimineras kvinnorna vid bedömningen av ansökningarna?

- Nej, tvärt om. I de fall där en kvinnlig sökande har haft samma betyg som en manlig på sin ansökan så har bidraget oftast gått till kvinnan vilket tyder på att man aktivt försöker lyfta fram kvinnorna.

Vad ska man göra åt den här ojämna fördelningen av bidrag?

- Det är viktigt att vi tar upp och diskuterar det här, både på universitet och högskolor och här på Vetenskapsrådet. Vi behöver få igång en debatt om hur bedömningen görs och vilka kriterier man utgår ifrån.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063