23948sdkhjf

Så ska Svensson älska pharma

Spelar det någon roll vad Svensson tycker om life science-industrin? Svaret är oftast nej. Han eller hon kommer ändå att behöva våra läkemedel, resonerar branschen.

Det är fel.

Skandinavisk och svensk life science är i desperat behov av investeringar. Frågan om statliga investeringar (eller åtminstone statligt stöd av privat finansiering) står högt på branschens önskelista. Länder som Singapore, USA eller Sydkorea - med stora statliga investeringar inom life science-industrin - betraktas med avund.

Vi kan bara uppnå detta genom att få Svensson på vår sida. För det som är begripligt och viktigt för mannen på gatan är vad politikerna bryr sig om. Fundera på Saab i Sverige, ett företag utan kapacitet att producera bilar som konsumenter köper - och politiker jobbar ändå heltid för dess överlevnad. Anledningen? Politiker agerar efter vad väljarna anser vara viktigt. Det är demokrati. Det är de spelregler som vi måste förhålla oss till.

Vi måste göra två saker för att uppnå detta. Skapa hjältar och spela efter de politiska reglerna. När det gäller det senare måste vi till varje pris undvika affärer som nyligen avslöjades i danska tidningen Information. Det som hände var att generaldirektören Margret Chan på WHO beslutade att klassa spridningen av H1N1-viruset som en pandemi med råd från tre personer med kopplingar till läkemedelsindustrin. Nyligen avslöjades också att finländaren och WHO-rådgivaren Juhani Eskola haft uppdrag från industrin som han inte redovisat. Man kan hävda att professionella människor kan skilja på sina uppdrag, men så länge folket - väljarna - har en känsla av att något skumt är på gång måste reglerna följas till punkt och pricka.

Kom ihåg att politik ofta handlar om känslor. Inte logik. Argument om höga förädlingsvärden i life science-industrin och hur viktigt det är att arbeta i toppen av värdekedjan kommer aldrig att ge resultat om vi inte kan argumentera så att väljarna bryr sig om oss. Vi behöver hjältar. PG Gyllenhammar, vd på Volvo, var en hjälte på sin tid. It-branschen har haft ledare som Niklas Zennström, grundare av Kazaa och Skype och Jorma Ollila, då koncernchef för Nokia.

Är Rolf Lundbaeck, vd för Lundbeck , en hjälte i Danmark? Mathias Uhlén, Sveriges mest framgångsrika forskare inom bioteknik, i Sverige? Nej, men det borde de vara. Åtminstone om vi vill att politikerna – som lyssnar på mannen på gatan – verkligen ska bry sig om vår bransch.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073