5 miljarder till superkluster
Världens mest attraktiva plats för life science. Det är målet för femmiljardersprojektet , en ny stadsdel som byggs för att förena Stockholm och Solna. År 2025 kommer ytan att husera 600 000 kvadratmeter kontor och laboratorier tillägnade life science, inklusive ett helt nytt universitetssjukhus.
Allt började 2007. Politikerna i Stockholm och närliggande Solna hade bestämt sig för att bygga någonting i utrymmet mellan de två stadsdelarna, för att överbrygga klyftan och fräscha upp det fula området kring Norra Station, där enbart motorväg och tomma fabrikslokaler finns idag. Stockholm har redan en stark forskning och industri inom informations- och kommunikationsteknik, IT, men beslutsfattarna ansåg att staden behövde ett ben till att stå på.
- Eftersom 50 procent av svenska life scienceföretag befinner sig i Stockholm-Uppsala regionen var valet att lägga energi på den här sektorn ganska naturligt, förklarar Ylva Willims. Uppdraget för Vetenskapsstaden är att attrahera akademi och företag till området kring Norra Station och Albano i Stockholm. Vetenskapsstaden bildades av de tre ledande universiteten Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet tillsammans med Stockholms och Solna kommun samt länets företagssektor. Stiftelsen är ett verktyg för intressenterna att lättare kunna genomföra gemensamma projekt och även för att marknadsföra den geografiska platsen Karolinska Institutet och Norra Station.
I stadskärnan
- Det faktum att det här projektet ligger i stadskärnan gör det unikt. De flesta områden som det här byggs på gamla flygplansbaser eller liknande platser långt bort från där människor bor. Det här kommer bli en levande, pulserande del av staden, säger Ylva Williams.
Om 15 år kommer Stockholms stadskärna att ha förlängts norröver, över Norra Station, till Karolinska Institutet och Karolinska Universitetsjukhuset, och därmed förena Stockholm med Solna. Den totala kostnaden för projektet är fem miljarder euro. Det är tillräckligt för att täcka konstruktionen av Öresundsbron två och en halv gånger. Runt tre miljarder euro kommer att investeras i infrastrukturen kopplad till life science. Det än så länge namnlösa projektet finansieras av Stockholm stad, Solna stad och Stockholms läns landsting. Nyligen bestämde sig Oslo Næringsejendom, som finansierade Oslo Cancer Cluster, för att bidra finansiellt till programmet.
- Vi är i investeringsfasen nu. Just nu letar vi efter fastighetsförvaltare med erfarenhet från life scienceindustrin, helst med internationell erfarenhet, säger Ylva Williams.
Största projektet sedan tunnelbanan
Byggnationen av ett life sciencecenter i området kring Karolinska och Norra Station är det största infrastrukturprojektet i Stockholm sedan tunnelbanan byggdes. Ylva Williams är övertygad om att finanskrisen faktiskt har bidragit till projektet istället för att hindra det.
- Om det inte vore för den ekonomiska krisen skulle beslutsprocessen ha gått mycket snabbare och då fanns en risk att bara lägenheter skulle ha byggts. Eftersom processen drog ut på tiden, hade politikerna tid att tänka annorlunda och ta in uppförandet av ett life sciencekluster i sina planer, säger Ylva.
Från hotell till laboratorier
Projektet inkluderar vägbyggen, hotell, kontor, bostäder och kontorslokaler. Den nya stadsdelen kommer att erbjuda 36 000 arbetstillfällen och 5 500 nya bostäder. Totalt kommer området innehålla en yta på 600 000 kvadratmeter avsatta för life science. Målet är att skapa en gynnande miljö för närmare samarbeten genom att blanda forskning, industri och sjukvård, och därigenom stödja företagsutveckling och tillväxt. Platsen kommer att hysa det framtida Nya Karolinska Solna universitetsjukhus (NKS) och det nationella Science for Life Laboratory, Scilifelab, ett gemensamt intitiativ från de tre Stockholmsuniversiteten.
- Målet med Scilifelab är att bli en inspiration och måttstock för andra forskningsinstitutioner att mäta sig med. Precis som i sportvärlden behöver life science en stjärna som synliggör hela sektorn, säger Ylva Williams.