23948sdkhjf

Högtryck för virusinfektion

För första gången har forskare kunnat mäta energin när virus infekterar celler. Energimängden är kopplad till det höga trycket i viruset vid infektionsögonblicket. Resultaten öppnar för alternativa sätt att utveckla läkemedel mot virusinfektioner.
Lektor Alex Evilevitch , professor Bengt Jönsson och doktoranden Meerim Jeembaeva, alla forskare på Lunds universitet, har lyckats mäta energimängden vid infektionsögonblicket hos ett virus. De har följt värmeutvecklingen med hjälp av en kalorimeter. Tidigare har forskarna undersökt metoder att reglera trycket hos viruset. För att viruset ska kunna infektera en cell måste trycket vara mycket högt.

– Trycket gör det möjligt för viruset att med hög fart skjuta in sina gener i den cell som ska infekteras, säger Alex Evilevitch.



Virus genetiska arvsmassa
förändrar sig ständigt och detta leder till varianter av viruset. Detta gör att det lätt uppstår problem när mediciner ska utvecklas mot virus, eftersom de ofta blir resistenta. Alex Evilevitch har funderat på nya grepp att undersöka infektionsmekanismen hos virus. Genom att mäta den energi som används när viruset infekterar sin värdorganism kan man relatera detta till vattenmängden innanför virusets hölje. Vattenmängden är kopplad till virusets höga tryck.



I och med att fokus flyttas
från virusets genetik till dess fysikaliska egenskaper har man möjlighet att utveckla nya typer av läkemedel mot virus. Ett samarbete med medicinforskare på Linköpings universitetssjukhus har inletts för fortsatta studier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.333