Fond ska rädda biotechbolagen
Läget är kritiskt för de europeiska biotechbolagen visar en rapport från Danska teknologiska institutet, DTI. Förbättrade finansieringsmöjligheter är en av åtgärderna som ska få branschen på fötter igen.
- Om inte företagen får bättre möjligheter finns en risk att de flyttar någon annanstans, säger Tomas Jonsson från EU-kommissionen.
Rapporten från Danska teknologiska institutet, DTI , är gjord på uppdrag av EU-kommissionen. Utredarna har undersökt biotechbranschen genom intervjuer samt fallstudier. En lösning som föreslås i åtgärdspaketet är nya så kallade tech transfermodeller, som ska effektivisera forskning och utvecklingsfasen för att snabba på kommersialiseringen av forskning. Behovet av finansiering är som störst i bolagens tidiga fas då de ska etablera sin forskningsplattform och påbörja prekliniska studier, men även i senare faser har bolagen problem. Bra innovationsstöd ska öka konkurrenskraften och reducera tiden till kommersialisering, vilket stärker bolagens förmåga att locka till sig privat finansiering. Ett system för att hitta de bästa exemplen för detta bör instiftas i EU, enligt rapporten.
Tre fjärdedelar av bolagen hävdar att de är negativt påverkade av finanskrisen och menar att de måste skjuta upp utvecklingen av nya läkemedelskandidater eller minska antalet redan existerande läkemedelskandidater om det ekonomiska läget kvarstår. De flesta bolag utvecklar inte läkemedel på egen hand utan 80 procent samarbetar med eller licensierar ut till större läkemedelsbolag.
- Finanskrisen har lett till en innovationskris. Situationen är lika illa globalt som i Sverige, säger Mats Berggren, vd på Swedenbio.
I rapporten rekommenderas statliga samarbetsinvesteringar och skattemedelsbaserat stöd till forskning i tidiga stadier, då de flesta bolagen upplever att de har svårt att få finansiering och då riskkapitalbolagen är ovilliga att investera. Riskerna för riskkapitalbolagen att investera i biotechbolag ska på så sätt minska. För att ytterligare öka finansieringen i den tidiga fasen behövs incitament till mikrofonder och affärsänglar att investera vilket kan uppnås genom att förändra skattesystemen och att EU eller medlemslandet saminvesterar.
Utredarna bakom rapporten hävdar att beslutsfattare inom EU måste öka tillgången till riskkapital. Bland annat föreslås instiftandet av en Europeisk bioinnovationsfond. Fonden ska antingen investera direkt i bioläkemedelsföretagen eller i riskkapitalfonder. Bolagen ska få tillgång till expertis inom kommersialisering vilket ska locka fler investerare och den Europeiska bioinnovationsfonden ska stödja företag både i tidig och sen fas.