23948sdkhjf

Så försäkrar du kliniska studier

Med människors liv och hälsa i sina händer är ett fungerande skyddsnät nödvändigt. Utan försäkringar är det inte heller möjligt att genomföra kliniska studier - de etiska kommittéer som ger klartecken för studierna ställer krav på ekonomisk säkerhet om något skulle hända.
Sigvard Åkerman har arbetat som försäkringsrådgivare i många år och har sedan åttiotalet specialiserat sig på life science-bolag och deras särskilda behov.

- Att ta steget in i kliniska studier är viktigt för bolagen och att försäkra sin studie är ett viktigt moment. De etiska kommittéerna har sina krav för att godkänna studien och det är ofta när det kommer just till kliniska studier som bolagen får svårt att lösa försäkringsfrågan själva, säger Sigvard Åkerman.

För företag som vill försäkra känsliga, patenterade preparat eller idéer, eller som ansvarar för ett hundratal frivilliga i en klinisk studie finns många aspekter att väga in.

När försäkringsbolagen tar ställning till om de ska försäkra en klinisk studie är det många faktorer som spelar in och som påverkar om de vill försäkra den och vad det i så fall ska kosta. De gör dels en generell riskbedömning av studien och går dels igenom de mer specifika riskerna med preparatet som skall testas. Hur många patienter den kommer att omfatta får betydelse för beslutet att försäkra eller inte och landet som studien görs i är en annan faktor som spelar in. I USA och Kanada blir det i regel större kostnader om något går snett och därför är det är inte ovanligt att de länderna är exkluderade i en försäkring för kliniska studier.

- Då får man göra tillägg och betala en högre premie för att försäkra sig där. Medtechprodukter är ett annat område som ofta ger högre premier. Därför är det otroligt svårt att prata allmänt om priser för kliniska studier, säger Sigvard Åkerman.

- Oftast betalar man en grundpremie plus en kostnad per patient i studien. Men ett minimibelopp ligger nog runt 40 000 kronor – under det kommer man knappast, säger han.

När bolagen väl är överens om beloppet är det dock fixerat och påverkas i regel inte av resultat eller delresultat i studien, så länge inga skador uppstår.

- Om det däremot uppstår skador kan det bli problem. Om studien exempelvis förlängs, vilket inte är ovanligt, kan det bli svårare att få behålla försäkringen om det har varit missöden på vägen, säger Sigvard Åkerman.



I Sverige är utbudet
på försäkringsgivare relativt begränsat för life science-sektorn och många bolag och försäkringsmäklare köper in sina försäkringar från utlandet.

- Det svenska utbudet kunde ha varit bättre. Jag skulle säga att ungefär hälften av de försäkringar vi förmedlar kommer från den svenska försäkringsmarknaden och resten från utlandet, ofta England, säger Sigvard Åkerman.

Det är många försäkringsbolag i Sverige, som inte erbjuder försäkringar för just life science-bolag och han tror att det beror på att de inte har tillräckliga kunskaper för att bedöma riskerna. Men han ser inte det låga svenska utbudet som ett problem, utan säger att de utländska bolagen ofta är så internationella att det inte är svårt att hitta alternativ att välja bland.

– I vissa länder har de däremot inte möjlighet att försäkra. Tyskland kräver till exempel en lokal försäkringsgivare för kliniska studier som utförs i landet.

För vanliga företagsförsäkringar , såsom ansvarsförsäkringar och egendomsförsäkringar, finns också en viss skillnad i utbudet mellan olika typer.

– Som köpare vill man så klart ha ett brett utbud att välja mellan. Ansvarsområdet har bättre utbud och konkurrens än egendomsområdet, säger Sigvard Åkerman och fortsätter: Premien för patentintrångsförsäkringar har gått ner på senare tid tack vare ökad konkurrens. Konkurrensen har också ökat gällande försäkringar på vd- och styrelseansvar, men vad Sigvard Åkerman vet kommer det inte att finnas några nya bolag som jobbar med life science-försäkringar i Sverige nästa år och inte heller några nya alternativ från befintliga bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11