23948sdkhjf

Vatten gör jobbet i skyddsenzym

Enzymens egna aminosyror brukar aktivera andra molekyler, men nu visar svensk forskning att vattenmolekyler har tagit den platsen i ett livsviktigt enzym.
Glutationstransferas är ett enzym som skyddar våra gener från giftiga ämnen, men forskarna har hittills inte lyckats identifiera vilka aminosyror som utgör den aktiva delen av enzymet. Bengt Mannervik vid Uppsala universitet och andra forskare från Portugal visar nu att det är vatten från omgivningen som aktiverar den molekyl som enzymet ska påverka.



- En vattenmolekyl från mediet
som omger enzymet ersätter alltså en funktion som enzymets egna aminosyror har i andra enzymer. Resultaten visar hur enkla molekyler i cellen kan komma till användning i ett enzym och i detta fall även bidra till oskadliggörandet av giftiga ämnen, säger Bengt Mannervik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078