23948sdkhjf

Han vill ha ett svenskt "Office for life science"

Riksdagsledamot Per Åsling (C) har skickat in fyra motioner gällande Sveriges life science-företag, och hur deras tillväxt stimuleras.
- Jag tycker att det är dags att kratta manegen för att underlätta för life science-företagen att utvecklas, säger Per Åsling. Det skulle vara bra för både svenskt näringslivsklimat och folkhälsan, och därför tror jag att motionerna kommer att tas emot väl.

En av motionerna tar upp problemet med att allt färre kliniska prövningar utförs i Sverige. Enligt läkemedelsverkat har antalet ansökningar om att få utföra en klinisk prövning sjunkit med nästan 45 procent sedan 1990-talet. Per Åsling anser därför att statliga myndigheter och landsting måste skapa en miljö som uppmuntrar och stimulerar till fler kliniska studier på olika sätt.

- Jag jobbar med företagsfrågor och har själv drivit flera företag inom skogsförädling och livsmedelsproduktion, så jag känner väl till politikens potential att hjälpa små företag att växa, säger han.

Han föreslår även en skatterabatt för FoU i små och medelstora Life Science-företag, för att hjälpa dem att växa till sig. Sverige är ett av få EU- och OECD-länder som inte erbjuder någon form av skattestimulans för dessa företag. I motionen föreslås en skatterabatt i form av exempelvis lägre arbetsgivaravgifter, skattekredit eller skatteavdrag.

Per Åsling anser att en motsvarighet till Storbritanniens ”Office for Life Science” skulle kunna hjälpa Sverige att koordinera och organisera olika statliga satsningar på Life Science. Englands Office for Life Science består av de engelska motsvarigheterna till närings- och socialdepartementet. I Sverige skulle antagligen även utbildningsdepartementet ingå.

För många små och medelstora företag inom exempelvis Life Science är finansiering av arbetet mycket viktigt. Därför vill Per Åsling skapa en statlig riskkapitalfond inriktad på företag med hög kunskap och utvecklingspotential.

- En liknande rikskapitalfond finns redan inom fordonsindustrin. Det borde gå att kopiera tillvägagångssättet som användes då, att statliga budgetmedel lades undan för fordonsindustrin, för att skapa en för Life Science-industrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079