Halvvägs in i Proteinatlas
Sveriges dyraste forskningsprojekt har nått en viktig milstolpe, 50 procent av de 20 000 proteiner i människokroppen har nu kartlagts.
Flera överraskningar har dykt upp sedan starten.
- Vi har hittat väldigt få proteiner som är vävnadsspecifika. Att så många proteiner uttrycks i alla kroppens celler är väldigt överraskande för oss. Sen har vi också hittat en hel del viktiga markörer för sjukdomar som tjocktarmscancer, bröstcancer, lungcancer, cancer i bukspottskörteln och Alzheimers sjukdom, säger projektledare Mathias Uhlén.
Projektet startade 2003 och drivs genom ett samarbete mellan Uppsala universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Totalt arbetar 100 personer i fyra länder med projektet.
- Vi har räknat ut att under varje sekund är det någon som jobbar med projektet någonstans i världen, förutom på helgerna då, säger Mathias Uhlén.
Forskargruppen kartlägger runt åtta proteiner dagligen. När Mathias Uhlén började sin karriär på 80-talet tog det fyra och ett halvt år att framställa ett enda protein. Målet är att ta fram en fullständig databas över människans proteiner som ska vara gratis att använda för allmänheten, forskare och läkemedelsföretag. Projektet är det hittills största och dyraste i Sverige och har kostat över en miljard kronor. Huvudfinansiär är Wallenbergsstiftelsen.
Hur firar ni det här?
- Ikväll har vi releaseparty på Nobel Forum, sen släpper vi resultaten klockan halv sju på vår webbplats, säger Mathias Uhlén.
Den senaste versionen av Proteinatlasen släpps ikväll på www.proteinatlas.org. Den 8 december publiceras resultaten också i tidsskriften Nature Biotechnology.