23948sdkhjf

Mobil EKG-mätare bekämpar stroke

Tre gånger så många patienter med hjärtrytmstörningar kan diagnostiseras med en ny svensk EKG-metod.
Det finns ett starkt samband mellan hjärtrytmstörningar och stroke, och om personer med hjärtrytmstörningar upptäcks i tid kan stroke förebyggas i 50–70 procent av fallen. Problemet är att hjärtrytmstörningar är mycket svåra att upptäcka. Dels ger störningarna inte alltid symtom, dels är de inte konstanta utan kommer och går.

Det finns flera metoder för att försöka hitta de personer som har hjärtrytmstörningar. De flesta går ut på att patienten går runt med elektroder på kroppen under ett antal dagar medan EKG konti-

nuerligt spelas in, vilket är både kostsamt och besvärligt. Dessutom är det lätt att missa hjärtrytmstörningar när EKG bara mäts under några dagar.

Därför har det svenska företaget Zenicor, tillsammans med Karolinska institutet, Södersjukhuset och Prevas utvecklat en ny EKG-metod, Zenicor EKG-2, för att diagnostisera patienter med hjärtrytmstörningar.

– Med den här metoden kan man diagnostisera ungefär tre gånger så många patienter till halva kostnaden, säger Mats Palerius, vd för Zenicor.



Metoden innebär att
personer i riskgruppen, främst patienter över 70 år med andra riskfaktorer, får låna med sig en liten EKG-apparat hem under två till fyra veckor. Apparaten är något större än en mobiltelefon och kan enkelt tas med i fickan. Ett par gånger om dagen tar patienten själv sitt EKG genom att slå på apparaten, placera tummarna på den och hålla dem där i 20–30 sekunder. EKG:t spelas in och skickas sedan iväg till vårdgivaren via mobilnätet med en knapptryckning.

Mats Palerius

– När läkaren eller sköterskan ska titta på värdena loggar de bara in sig via internet till EKG-databasen, den går att nå överallt. Patienterna kan ta sin mätare överallt och läkaren kan titta på EKG:t var som helst ifrån. EKG-databasen finns hos Zenicor, och inloggningen har samma säkerhet som en internetbank, enligt Mats Palerius.

– Att den finns hos oss gör det väldigt enkelt att komma igång. Det krävs inga dyra investeringar i it-infrastruktur.

Zenicor EKG-2 kom ut på marknaden i våras och används redan på runt 100 sjukhus i Norge, Sverige och Finland, bland annat på Karolinska universitetssjukhuset, Oslo universitetssjukhus och Helsingfors universitetssjukhus.

Nästa steg är att försöka sälja Zenicor EKG-2 i övriga Europa, och på sikt kanske även i USA och Asien.

Hur kom ni på idén?

– Vi har jobbat väldigt nära sjukvården och försökt förstå vad de behöver. Vi har kommit till deras vardag och presenterat de tekniska möjligheter som finns – exempelvis överföring via mobilnätet och att man kan mäta EKG i tummarna – och sedan har vi konstruerat den här apparaten efter deras behov, säger Mats Palerius.

Vilka nackdelar finns det med metoden?

– Jag tycker mig inte kunna se några specifika nackdelar. Den ersätter inte alla typer av EKG som finns – den ska användas just för att diagnostisera rytmrubbningar – men det är ingen nackdel. Det är ju det som har gjort att vi har fått den här enkelheten. Att vi kan sälja det här bygger på att det finns en klinisk studie som gjordes hösten 2009 och våren 2010 och som verifierar den här metoden och säger att den fungerar väldigt bra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078