23948sdkhjf

Slussar för medtech-bolag till klinikerna

Nya regler kräver att medtech-prylar genomgår kliniska prövningar. Nu öppnas slussar för att hjälpa medtech-bolag att komma in på sjukhusen.
Medtech-produkter måste nu genomgå kliniska prövningar men många bolag saknar ingångar på sjukhusen. Nu öppnar Akademiska sjukhuset i Uppsala, Västerbottens läns landsting och Västra Götalands landsting slussar för att hjälpa medtech-bolag in på sjukhusen.

Annika Remeaus är ny
projektledare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ska hjälpa medtech-bolag att hitta rätt miljöer för kliniska prövningar.

– Regeländringen förstärker behovet av kliniska prövningar av medtech-utrustning. Den här verksamheten kommer både personal och patienter tillgodo, säger Annika Remaeus.

Hon ska jobba med alla typer av innovationer som kan vara applicerbara på sjukhus. Målet är att vara igång med två kliniska prövningar innan jul.

Uppdraget kan handla om att slussa in företag som tidigare inte utvecklat utrustning just för medicinskt bruk och saknar kontakter inom vården. Eftersom kravet på CE-märkning för alla typer av me-dicinsk utrustning är nytt kommer både existerande och nya produkter att behöva prövas.

– Läkemedelsbolagen har länge levt efter kraven på kliniska prövningar, men för medtech-bolagen är det ju nytt, säger Annika Remaeus.

Sjukhusen kan också hjälpa till med mer än att bara leverera patienter i rätt miljö. Avdelningarna för medicinteknik och it är i många fall en outnyttjad resurs.

– Där finns en väldigt hög, men outnyttjad kompetens, som många bolag kan bli hjälpta av.

Västerbottens läns landsting planerar att tillsammans med Norrbotten skapa en sluss för medtech-bolag och har ansökt om pengar för utveckling av projektet. I Västra Götalands läns landsting är planen i stället att koppla ihop slussen för medtech-utrustning med Gothia Forum, som vanligtvis jobbar med att hjälpa biotech-bolag att göra kliniska prövningar. Förhoppningen är att komma igång med detta under hösten.

– Vi vill inte bygga dubbla system och därför ska vi jobba tillsammans, säger Marika Hellqvist Greberg, projektledare för innovationsslussen Västra Götalands läns landsting.



Hon menar att
den kliniska prövningen inte får blir alltför komplicerad för medtech-bolagen.

– Medtech-bolagen är ofta mindre än biotech-företagen så det gäller att det blir enkelt så att de har råd att genomföra sina kliniska prövningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063