23948sdkhjf

23 miljoner till cancerforskare

Thomas Helleday, professor vid universiteten i Stockholm och Oxford, får anslag från forskningsorganisationen ERC för att ta fram målinriktade behadlingar.
39-åriga Thomas Helleday, är den yngste svensk som fått det stora anslaget från forskningsorganisationen ERC. Han är professor i molekylärgenetik och får anslaget under en femårsperiod till projektet Genetic Networks as a tool for anti-Cancer Drug Development.

Målet är att ta fram nya effektivare och målinriktade cancerbehandlingar genom att kombinera cancerbiologi, genetik, matematiska nätverk och läkemedelskemi. En mer målinriktad behandling kan även leda till bättre behandlingar utan onödiga biverkningar. Förutom att hitta nya läkemedel ska forskarna också försöka hitta svagheter hos cancerceller i jämförelser med vanliga celler i de genetiska nätverken som byggs upp.

Hittills har forskargruppen, med Thomas Helleday i spetsen, utvecklat cancerbehandlingar genom projektet, så kallade PARP-hämmare, som används i kliniska studier i fas I-III mot bröst- och äggstockscancer runt om i världen.

– Det betyder oerhört mycket för oss att få dessa pengar. Jag är glad att ERC gärna satsar på djärva projekt som kan ge stor utdelning i form av nya effektiva läkemedel mot cancer. Det är också väldigt uppmuntrande att veta att det finns andra som tror på vår idé, som visat sig vara så effektiv mot cancer och hjälper patienter. Idén bakom detta projekt har funnits i flera år, men eftersom det kräver stora resurser har jag fått vänta på detta anslag för att kunna sätta igång ordentligt, säger Thomas Helleday.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062