Ekonomisk studiedesign
Ny strategi ska rädda Karo Bios stora problemprojekt med kolesterolsänkaren eprotirome.
Karo Bio har tagit in 530 miljoner kronor genom emissioner för att sponsra en fas III-studie av läkemedelskandidaten eprotirome. Bolaget slutförde fas II-studierna för preparatet redan för 2,5 år sedan och har sedan dess jagat finansiering för fas III-studien. Studien är inriktad på en nischindikation – och därmed behövs färre patienter. På det viset försöker Karo Bio komma runt problemet med att hitta en partner till projektet.
Eprotirome är ett sköldkörtelhormon och förhoppningen är att det ska kunna användas av personer som behöver sänka sin halt av kolesterol i blodet. Enligt fas II-studier sänker substansen kolesterolnivån i blodet både då det ges som monoterapi och då det kombineras med standardbehandling för högt kolesterolvärde.
Nischen som Karo Bio inriktar sig på är patienter med sjukdomen heterozygot familjär hyperkolesterolemi, HeFH.
Dessa personer har en förhöjd mängd blodfetter och löper därför en hög risk för att utveckla åderförkalkning redan som unga. Patienter med HeFH når oftast inte önskade nivåer av kolesterol även om de blir behandlade.
– Att inrikta sig på en patientgrupp med ett stort behov av nya behandlingar ger ett större incitament för myndigheter att godkänna läkemedlet, säger Karo Bios finansdirektör Erika Söderberg Johnson.
Sedan, när läkemedlet använts ett tag och visat sig vara säkert, kan man utöka till fler indikationer.
Tack vare den nischade patientgruppen behövs ungefär 1150 personer istället för flera tusen. Att fokusera på en biomarkör, i detta fall LDL-kolesterol, är också ett sätt att effektivisera studien.
Det är allmänt känt att en hög halt blodfetter är direkt kopplad till uppkomsten av åderförkalkning.
Alltså är mätningen av LDL-kolesterol i blodet ett snabbare sätt att genomföra studien än att exempelvis mäta hur snabbt åderförkalkning uppstår.
Studien beräknas kosta totalt 400 miljoner kronor och är uppdelad i två stora delstudier samt några mindre läkemedelsinteraktionsstudier. I den ena deltar 625 HeFH-patienter som inte svarat tillräckligt bra på standardbehandlingen. I den andra behövs 500 personer med hög risk för att utveckla åderförkalkning i kranskärlen. I båda studierna ska patienterna delas upp i tre olika grupper, varav en ska få placebo och de övriga två olika mängder av eprotirome.
Alla grupper ska kombinera sin behandling med standardbehandlingen för kolesterolsänkning, och studierna kommer att pågå mellan 12 och 15 månader. Utan nisch hade ett mycket högre antal delstudier behövts och de längsta studierna skulle sannolikt ha pågått i flera år.
Karo Bio ska ansöka om tillstånd hos nationella europeiska läkemedelsmyndigheter för att starta upp dessa fas III-studier under 2011. Om allt går enligt planerna så kommer företaget att skicka ännu en ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, någon gång år 2014 för att få läkemedlet godkänt för användning av HeFH-patienter i Europa.
I ett senare skede planerar bolaget att även inrikta sig på icke-europeiska marknader samt att försöka bredda användningen av eprotirome till fler indikationer än HeFH.
Studie Beskrivning Storlek Längd Övrigt IIIa1 HeFH pivotal 625 med HeFH 12-18 mån --> 24 mån 3 grupper: Placebo, 50 mikrogram, 100 mikrogram IIIa2 Sekundär pivotal studie 500 med hög risk för CAD 6 mån --> 24 mån 3 grupper: placebo, 50 mikrogram, 100 mikrogram
Fas III-studien av eprotirome är uppdelad i två stora delstudier. Försökspersonerna i båda studierna kommer att delas upp i tre undergrupper som kommer att erhålla olika behandling: placebo, 50 mikrogram eprotirome samt 100 mikrogram eprotirome.