Biologisk dator snart verklighet
Genom att genmodifiera jästceller har svenska forskare fått cellerna att kunna komminucera med varandra som om de vore elektriska kretsar.
- Även om bearbetade celler inte kan utföra samma jobb som en riktig dator, så öppnar vår studie för att bygga komplexa konstruktioner av sådana celler. I framtiden förväntar vi oss att liknande cell-till-cell-kommunikationssystem kan användas i människokroppen, för att upptäcka förändringar i hälsotillstånd, bidra till att bekämpa sjukdomar i ett tidigt skede eller fungera som biosensorer, säger en av forskarna, Kentaro Furukawa på Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.
Forskarna har byggt syntetiska kretsar som regleras genom modifierade gener i jästceller. Jästcellerna kan känna av sin omgivning efter vissa kriterier och kan skicka signaler till andra jästceller genom att utsöndra molekyler.
Genom att ge jästcellerna olika genmodifikationer kunde forskarna göra så att cellerna kan utföra mer komplicerade funktioner än om alla celler hade haft samma modifikation.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.