Genombrott i Parkinsonforskning
Felveckade proteiner i hjärnan kan förflytta sig mellan celler och sprida förstörelseprocessen, visar forskning ledd av Patrik Brundin vid Lunds universitet. Upptäcktenen kan leda till nya behandlingsstrategier.
Upptäckten kan utnyttjas i helt nya behandlingsstrategier för neurodegenerativa sjukdomar – behandlingar som syftar till att blockera spridningen av skadade proteiner i hela hjärnan.
Studien publiceras i tidskriften Journal of Clinical Investigation och visar att proteinerna alfa-synukleiner, som är centrala för utvecklingen av Parkinsons sjukdom, kan spridas på ett "prion-liknande” sätt. Det är en infektionsmodellen har tidigare har beskrivits för sjukdomar som galna ko-sjukan.
Ett tidigare forskningsfynd visade att de skadade proteinerna gradvis dyker upp i friska unga nervceller som transplanterats in i hjärnan på Parkinsonpatienter. Den upptäckten gav upphov till Lundaforskarnas hypotes om proteinöverföring mellan celler i hjärnan. Teorin har nu testats i flera experiment i olika cellkulturer.
- Vi visar nu att alfa-synuklein inte bara kan överföras från en cell till en annan, utan också att de överförda proteinerna kan orsaka en felaktig programmering i den mottagande cellen. Detta kan vara en väldigt viktig mekanism för spridningen av sjukdomen i hjärnan, kommenterar Christian Hansen, en av forskarna bakom studien.
Transplantationsförsök i mös s styrker Lundaforskarnas teorin om cellöverföring.
- Sex månader efter att musmodelle r med Parkinsons sjukdom transplanterats med friska dopaminnervceller fann vi att de nya hjärncellerna innehöll mänskligt alfa-synuklein. Det antyder starkt att det skett en cellöverföring från den mottagande hjärnan till transplantaten, kommenterar Elodie Angot, en av de deltagande forskarna.
Studien har letts av Patrik Brundin vid Lunds universitet, som har arbetat med forskare från forskningscentra i Danmark, Frankrike och Portugal.
- Vi är ett steg närmare att förstå hur neuropatologi sprids i nervsystemet vid Parkinsons sjukdom vilket öppnar upp möjligheter för nya behandlingar, kommenterar Patrik Brundin.