Möss med rubbad tarmflora tar mer risker
Bakteriefloran i mage och tarm kan påverka hjärnans utveckling under fosterstadiet, vilket kan ha betydelse för framtida beteenden, visar ny forskning.
Studien visade att de möss som växt upp utan bakterier tenderade att ta mer risker än de möss som haft en normal bakterieflora.
- De data som vi fått fram på detta sätt talar för att det finns en kritisk period tidigt i livet då de mikroorganismer som finns i mage och tarm påverkar hjärnans utveckling och beteende senare i livet, säger docent Rochellys Diaz Heijtz, en av forskarna bakom studien.
Riskbeteendet försvann dock på de möss som tidigt i livet exponerades för en normal magbakterieflora, men kvarstod hos de möss som exponerades senare i livet.
Forskarna tror att förklaringen ligger i evolutionens gång - att mikroorganismerna som lever tillsammans med oss har integrerats i processen som sker i samband med hjärnans utveckling.
- Men våra studier är genomförda på möss och tillsvidare är det en intressant observation som gäller enbart på möss. Det är för tidigt att uttala sig om liknande effekter finns hos människa, säger Sven Pettersson, som koordinerat studien.
Studien publiceras i vetenskapstidskriften PNAS.